18. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kraj pandemije u Hrvatskoj odluke o mjerama prenosi sa Stožera na Ministarstvo zdravstva…

1 min read
Sve mora početi prijedlogom HZJZ-a ministru zdravstva. Onda on, predlaže Vladi proglašenje kraja epidemije.

Svjetska zdravstvena organizacija donijela je odluku o kraju pandemije Covid-19. Sada je svakoj od zemalja da to učini za sebe. Očekuje se kako će Hrvatska to učiniti vrlo skoro. A koje promjene dolaze s tom odlukom? Maske u zdravstvu, dokumenti…

Naime, do proglašenja kraja pandemije vrijedi u Hrvatskoj valjanost isteklih dokumenata, osobnih iskaznica, vozačkih dozvola… Odluka o produljenju valjanosti donesena je kako bi se smanjio fizički kontakt u policijskim upravama, a sada…, kada se donese odluka o kraju pandemije, građani će dokumente morati zamijeniti novima u roku od 30 dana. Zapravo, u tom će roku postojati obveza podnošenja zahtjeva.

Sve mora početi prijedlogom HZJZ-a ministru zdravstva. Onda on, predlaže Vladi proglašenje kraja epidemije. Dođe li do toga ne ukidaju se nužno sve mjere, jedino ih više ne donosi Stožer Civilne zaštite već Ministarstvo zdravstva.

Hrvatska za sada, uz dokumente, na snazi ima obvezu tetiranja građana prije hospitalizacije, ima izolaciju za oboljele u trajanju od najmanje pet dana, a mjera je i obavea nošenja maski u zdravstvenim ustanovama, domovima za starije, ljekarnama… Postoji i preporuka nošenja maski u nizu drugih situacija, ne obveza, već preporuka.

Ukine li se epidemija sljedećih dana, sve to ne ide nužno ‘u povijest’. Odluku će donijeti Ministarstvo zdravstva.

Foto: Pixabay (ilustracija