28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Županija odobrila potpore vatrogascima “koji su uvijek tu kada je potrebno”

3 min read
Osječko-baranjska županija stoga im pridaje zasluženu pozornost, a preko javnih poziva omogućava im financijske potpore.

Na području Osječko-baranjske županije djeluje 16 vatrogasnih zajednica sa 139 dobrovoljnih vatrogasnih društva te četiri javne profesionalne vatrogasne postrojbe.

Svi imaju značajnu ulogu kao dio operativnih snaga sustava civilne zaštite, ali su i važna komponenta društvenog života, osobito u manjim seoskim naseljima u kojima okupljaju veliki broj mladih. Osječko-baranjska županija stoga im pridaje zasluženu pozornost, a preko javnih poziva omogućava im financijske potpore.

Ove godine u proračunu Osječko-baranjske županije osigurane su potpore u vatrogastvu u vrijednosti milijuna kuna (132.000,00 eura), a njihova raspodjela obavljena je na temelju prijava pristiglih na pet javnih poziva. Prijave je razmatralo stručno povjerenstvo, a potom je župan Ivan Anušić donio odluke i potpisao 88 ugovora o dodjeli potpora.

Danas, 10. svibnja 2023. godine, u Velikoj vijećnici Županijske skupštine, uručeni su ugovori o potporama u vatrogastvu dobrovoljnim vatrogasnim društvima, javnim vatrogasnim postrojbama te općinama i gradovima, i to za sufinanciranje stvaranja i osposobljavanja prostornih uvjeta djelovanja DVD-a u vatrogasnim domovima i spremištima u njihovom vlasništvu, kao i u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, zatim za nabavu vatrogasnih vozila, osobne i skupne zaštitne opreme DVD-a te za sufinanciranje nabave osnovnih sredstava za rad javnih vatrogasnih postrojbi.

– Zahvaljujem svim vatrogascima koji kontinuirano vode brigu o sustavu zaštite naših građana, a koristim priliku da im čestitam blagdan sv. Florijana koji je bio prije nekoliko dana. Osječko-baranjska županija, uz redovna sredstva, ulaže i dodatna koja su ove godine u iznosu višem od 130.000 eura. Danas tako uručujemo 88 ugovora za potpore za opremanje i izgradnju objekata, za nabavu opreme, vozila i svega što je potrebno za kvalitetno funkcioniranje vatrogasnog sustava. Pohvaljujem odličnu suradnju svih službi s područja naše županije koje djeluju u sustavu civilne zaštite. Svima su nam na ponos, a nebrojeno puta smo se uvjerili da su uvijek tu kada je potrebno. Povjerenstvo je razmotrilo sve pristigle zamolbe vodeći računa da se DVD-ovi koji su lošije opremljeni dodatno opreme te da se ponovno potakne mlade na priključivanje vatrogasnoj zajednici – rekao je zamjenik župan Josip Miletić prilikom uručenja ugovora.

Predsjednik Vatrogasne zajednice OBŽ Zdenko Čarapar zahvalio je županu Ivanu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji na izdvojenim sredstvima. – Vatrogasci Osječko-baranjske županije spremni su na sve nepogode i izazove koji su pred nama, a čitav sustav civilne zaštite naše županije može u svakom trenutku računati na nas. Zahvaljujem se Osječko-baranjskoj županiji što je prepoznala važnost naše struke i djelovanja u jedinicama lokalne samouprave, s obzirom da je vatrogastvo i na nacionalnoj razini prepoznato kao treći stup domovinske sigurnosti – istaknuo je Čarapar.

– Zahvaljujem Županiji na čelu sa županom Ivanom Anušićem na dodijeljenim sredstvima koja će nam uvelike pomoći da budemo operativni i spremni na sve nedaće. Tim sredstvima nabavit ćemo opremu koja nam nedostaje, a društva koja danas potpisuju ugovore spremna su na sve nedaće koje nas mogu zadesiti na našem području te su na raspolaganju i Stožeru za civilnu zaštitu OBŽ. Iznos od oko 30.000 eura raspodijelit ćemo po dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja su segmentirala svoje potrebe u opremi i servisu opreme – zaključio je Zoran Pakšec, zapovjednik Vatrogasne zajednice OBŽ.

Tekst i foto: OBŽ