28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

NOVO Uz aplikaciju “Moj Unikom” građanima Osijeka na dlanu sve Unikomove usluge!

2 min read
Aplikacija je besplatna i od danas se može preuzeti putem Apple Storea ili Google Playa, te koristiti na web portalu mojunikom.hr.

Pod krilaticom ”Bez naknada, bez papira, bez otpada” u četvrtak su u osječkoj gradskoj upravi predstavljeni aplikacija i portal ”Moj Unikom”.

Riječ je o mobilnoj i web aplikaciji koja, osim što ima edukativnu vrijednost, građanima Osijeka nudi i plaćanje računa bez naknade, praćenje odvoza otpada, informacije o najbližem reciklažnom dvorištu i brojne druge usluge. A za sve kojima je potrebna pomoć pri recikliranju kreiran je i čarobnjak za otpad.

– Sva komunikacija s Unikomom, sve moguće usluge i informacije, te zahtjevi i plaćanje računa mogu se obaviti putem ove aplikacije. Iznimno je kvalitetna i primjer dobre prakse na razini Hrvatske – poručio je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Istaknuo je kako aplikacija predstavlja jedan od modula buduće jedinstvene gradske aplikacije koja će obuhvatiti sve usluge i komunikaciju s Gradom.

– Unikomova aplikacija je primjer kako treba raditi i kako će izgledati moduli aplikacije za druge tvrtke u gradskom sustavu. Ovo je pokazatelj puta kojim idemo, a cilj nam je razviti ovakva rješenja gdje god možemo i pritom koristiti vanjska sredstva – kazao je zamjenik Vulin zahvalivši Unikomu te tvrtki Gauss Development koja je kreirala aplikaciju.

Direktor Unikoma Igor Pandžić rekao je kako je aplikacija realizirana uz projekt ”Eco City legosi”, vrijedan oko 60.000 eura i sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 40 posto. Ocijenio je da će aplikacija pridonijeti dosezanju cilja od 55 posto odvojeno prikupljenog otpada.

– Pretprošle godine prešli smo 50 posto, a prošle također, prema našim podatcima. Cilj je da kroz edukaciju građana i ovu aplikaciju taj postotak raste. Aplikacija prvenstveno nudi edukaciju građana, raspored odvoza otpada, informacije o vrstama spremnika i najbližim reciklažnim dvorištima, karticu za reciklažno dvorište, naručivanje Unikomovih usluga poput naručivanja ili pranja spremnika, čarobnjak za otpad, plaćanje računa bez naknade, i drugo. Personalizirana je i izravno povezuje korisnike s Unikomom, a pomaže građanima u odvajanju otpada. Nadamo se da će ju građani dobro prihvatiti – kazao je Pandžić.

Aplikacija je besplatna i od danas se može preuzeti putem Apple Storea ili Google Playa, te koristiti na web portalu mojunikom.hr.

Tekst i foto: Grad Osijek