1. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kongres u Osijeku okupio epidemiologe iz Hrvatske i Europe

2 min read
Kongres epidemiologa održava se svake četiri godine, četvrti je održan 2019. godine, pa je tema pandemije COVID-19 svakako dominantna tema petog izdanja Kongresa.

Od 18. do 21. svibnja 2023. godine u Osijeku se održava 5. Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem nazivom „Kontinuitet, izazovi i budućnost epidemiološke struke“, čiji je organizator Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

– Teme su vrlo šarolike, jer je epidemiološka struka koncipirana tako da pokriva široki spektar tema. Jedna od tema je svakako i COVID-19. Razgovaramo i o zdravstvenoj ekologiji, a bit će tu i zanimljivih okruglih stolova na temu HACCP-a i slično. Od međunarodnih predavača ističem stručnjake iz Italije, Slovenije i BiH – rekao je Miroslav Venus, predsjednik Epidemiološkog društva Hrvatske liječničke komore.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kongres epidemiologa održava se svake četiri godine, četvrti je održan 2019. godine, pa je tema pandemije COVID-19 svakako dominantna tema petog izdanja Kongresa.

– Drago mi je da se jedan ovako značajan stručni kongres održava u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, a iskoristit ću ovu priliku da nakon tri godine pandemije te nakon što je i službeno proglašen njen kraj zahvalim epidemiolozima i drugim stručnjacima koji su dali obol u zaštiti stanovnika Osječko-baranjske županije od koronavirusa. Sudionicima kongresa želim dobrodošlicu i da ovo vrijeme koje provode na području naše županije iskoriste uz radni dio i za upoznavanje grada i županije – poručio je Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Počašćeni smo što je Osijek domaćin kongresa, mi kao Grad imamo izvrsnu suradnju s NZZJZ Osječko-baranjske županije s ciljem unaprjeđenja zdravlja naših građana, a svakako smo svjesni i neprocjenjive uloge epidemiologa u vrijeme pandemije – zaključila je Jasenaka Crnković, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka.

Četverodnevni program Kongresa namijenjen je epidemiolozima i znanstvenicima, ali i stručnjacima drugih specijalnosti kako medicinske tako i nemedicinske struke, a očekuje se više od 200 sudionika iz Hrvatske i inozemstva. Bogati program, uz već spomenutu temu COVID-19, donosi i teme prevencije bolesti i unaprjeđenja zdravlja, cijepljenja, epidemije zaraznih i nezaraznih bolesti, izazova novih bolesti i bolesti koje se vraćaju te temu okoliša i zdravlja s naglaskom na epidemiološka istraživanja i metode.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Drago mi je da organizacijom kongresa u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji skrećemo pozornost na to da se na istoku Hrvatske mogu organizirati vrlo uspješni kongresi i da svi sudionici uistinu imaju što i za vidjeti – rekao je Miroslav Venus, predsjednik Epidemiološkog društva HLJK i predsjednik ovog Kongresa. 

Tekst i foto: OBŽ