20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Uskoro u EU: Od sljedeće godine obvezna ‘crna kutija’ za nova vozila registrirana u Uniji!

2 min read
Sustav nije zamišljen zamijeniti stručno mišljenje, a nesreća, napokon, uključuje često više od jednog sudionika.

Od 7. srpnja ’24. godine, za malo više od godinu dana, stupanjem EU odredbena snagu, ‘crna kutija’ postaje obvezna za nova vozila registrirana u Uniji. Obavezan će biti uređan nalik ‘crnoj kutiji’, koji će snimati, prikupljati podatke o vožnji, brzinu, broj okretaja motora, kut upravljanja, ponašanje pri kočenju, položaj vozila, nagib, rad sigurnosnih sustava…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dođe li do nesreće, uređaj je namijenjen prikupljanju anonimnih podataka o vožnji iz vozila, objašnjava njemačko Savezno ministarstvo prometa, piše Fenix magazin, prenosi i N1, a rezultati bi trebali pomoći u rasvjetljavanju nesreća i unaprjeđenju sigurnosnih sustava u automobilima.

Kako piše njemački ADAC-a, kontrola leži na vozaču. Postoji ograničenje koje glasi – ‘…da bi se utvrdilo kako je došlo do nezgode u vezi s građanskim ili kaznenim postupkom, sud ili državno odvjetništvo može angažirati vještaka za očitavanje podataka iz EDR-a…’.

Sustav nije zamišljen zamijeniti stručno mišljenje, a nesreća, napokon, uključuje često više od jednog sudionika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nadalje, kako piše portal, prema EU – ‘…snimanje podataka povezanih s događajima označava sustav koji služi isključivo za bilježenje i pohranjivanje kritičnih parametara i informacija povezanih s nesrećom neposredno prije, tijekom i neposredno nakon udara…’. To po prilici znači da se snima stalno, ali se pohranjuje samo ako senzori automobila registriraju nesreću.

Kaže se tako da rute vozača neće biti ‘špijunirane’.

Foto: Pixabay (ilustracija)