4. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Porez na vikendice, kuće za odmor, raste do 5 eura po četvornom metru!?

1 min read
Navedene porezne izmjene stupit će na snagu od 1. siječnja iduće godine.

Novi porezni paket predviđa povećanje gornje granice na kuće za odmor, piše tportal.hr. Kaže se kako će novi raspod, umjesto dosadašnjeg, od 0,66 do 1,99 eura, iznositi od 0,60 do čak 5 eura po četvornom metru korisne površine. Vjeruje se kako će većina lokalnih jedinica dignuti porez na maksimalan iznos, čemu se ne vesele vlasnici vikendica i apartmana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kućom za odmor, sukladno zakonu, smatra se svaka zgrada, dio zgrade ili stan koji se koristi povremeno ili sezonski. Dakle, kriterij je da se ta nekretnina koristi povremeno ili sezonski ili ima drugu namjenu. Kućom za odmor se ne smatra nekretnina koja se koristi cijele godine, neovisno o tome je li u njoj vlasnik ili netko u trajnijem najmu, ili se uopće ne koristi, piše tportal.

Nadalje, dodaje portal, jedinicama lokalne samouprave Vlada je ukinula prirez, ali im je dopustila da same odrede iznos poreza na dohodak, kao i da povećaju prihode od poreza na vikendice i apartmane.

Navedene porezne izmjene stupit će na snagu od 1. siječnja iduće godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače, zaključno stoji u tekstu, svaki vlasnik nekretnine koji je, sukladno odredbama Zakona o lokalnim porezima, koristi povremeno ili sezonski treba je prijaviti poreznicima. Podatke o svojoj kući za odmor (mjesto gdje se nalazi i korisnu površinu) mora dostaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave…

Foto: Pixabay (ilustracija)