2. listopada 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Radić od države izlobirao 600.000 eura za tretiranje komaraca!

2 min read
Ispunjava se tako najava prvog čovjeka Osijeka Radića o tretiranju komaraca na njihovom izvorištu, a kako ne bi ni dospjeli do grada, koji inače 'uzgaja' tek 5% svojih komaraca.

Država Osijeku šalje 600.000 eura. Rezultat je to prihvaćenog amandmana, jedinog od 170 predloženih na rebalans državnog proračuna, a gdje je vrh zemlje prepoznao potrebu Osijeka, Osječanki i Osječana. Naime, taj novac dolazi za bitku protiv komaraca, za provedbu larvicidinih tretmana na poplavnom području susjednih gradova i općina, a što je inicirao i zatražio osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Ispunjava se tako najava prvog čovjeka Osijeka Radića o tretiranju komaraca na njihovom izvorištu, a kako ne bi ni dospjeli do grada, koji inače ‘uzgaja’ tek 5% svojih komaraca. Ispunjava se tako i prvi ikada sporazum Osijeka i okolnih općina o zajedničkom djelovanju u suzbijanju komaraca, a ispunjava se svakako i najava i obećanje gradonačelnika Radića kako taj postupak neće opteretiti gradski budžet i porezne obveznike Osijeka, već će na temelju dobre suradnje Radića i premijera Andreja Plenkovića, svakako sluha cijele nacije za osječke probleme, novac stići iz državne blagajne.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osim za larvicidne tretmane, dobivenih 600.000 eura imat će namjenu i i mjerama dezinsekcije odraslih jedinki komaraca na području Osijeka i prigradskog pojasa, ‘zelene zone’, šumskog područja na rubnim dijelovima grada, a uskoro se očekuje i odluka o mogućnosti tretiranja rubnog područja Kopačkog rita.

Podsjećamo, Osijek se ove godine suočio s visokim vodostajem Drave, Dunava i njihovih pritoka, prirodnih retencija, sukladno čemu su aktivirana legla komaraca koja su ‘čekala svoj trenutak’. Nije ih se moglo tretirati ranije, jer larve se nisu nalazile u vodi i Osijek je djelovao u prvom raspoloživom trenutku, iz zraka, sa zemlje, prvi puta je avion letio iznad Osijeka i okolnih mjesta nakon 14 godina…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tretmani su gdjegod dali rezultate i iznad 95% uspješnosti, broj komaraca je drastično reduciran dvama ‘udarnim’ danima tretiranja, ali Osijek je, razmišljajući unaprijed, jer godina nije ni blizu završene, zatražio novac iz državne blagajne, a Plenković je imao sluha za Radića.

Amandman na rebalans državnog proračuna podnio je Goran Ivanović. saborski zastupnik iz Osječko-baranjske županije, koji je u dogovoru s Radićem i preuzeo njegovo mjesto u sabornici.

Foto: Grad Osijek (screenshot), NJZJZ (screenshot), OsijekExpress.com (arhiva)