18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Izgovora, kada je zdravlje u pitanju, nema! Poliklinika Sveti Ante bezbolnim pregledima spašava živote…

4 min read
Prate vodeće trendove i smjernice u liječenju, svoja znanja temelje na medicini utemeljenoj na dokazima. Tim u Poliklinici Sveti Ante čine redom iskusni liječnici, specijalisti i subspecijalisti, prepoznati kao stručnjaci.

Izgovora, kada je zdravlje u pitanju, nema. Posebno kada su u pitanju potpuno bezbolni i brzi pregledi koji mogu doslovno spasiti život.

Otorinolaringologija, interna medicina, maksilofacijalna kirurgija, plastična i rekonstruktivna, vaskularna kirurgija, ultrazvučna dijagnostika, estetska medicina, kozmetologija te dermatologija i venerologija dio su spektra osječke Poliklinike Sveti Ante na Zrinjevcu, a gdje multidisciplinarni tim vrhunskih zdravstvenih stručnjaka i znanstvenika predstavlja izuzetan izbor u odabiru zdravstvene ustanove.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prate vodeće trendove i smjernice u liječenju, svoja znanja temelje na medicini utemeljenoj na dokazima. Tim u Poliklinici Sveti Ante čine redom iskusni liječnici, specijalisti i subspecijalisti, prepoznati kao stručnjaci.

Nastavno na uvodnik, zadnji sumirani podatci Registra za rak iz ’20. godine kazuju kako je te godine melanom djagnosticiran u 753 nova slučaja u zemlji, a godinu poslije zabilježeno je 227 smrtnih slučajeva. Valja uzeti i u obzir da se te godine, zbog pandemije Covida-19, zapravo, ‘brojalo manje’. A rak kože, rano otkriven, izlječiv je, vele domaći stručnjaci, u 99% slučajeva.

Dolazak ljeta i sunčanijih dana, upozoravaju domaći stručnjaci redom, obvezno treba dio našeg fokusa staviti na zaštitu od sunca i prevenciju. Jer, melanomi često imaju zloćudan tijek i lošu prognozu. 

Poliklinika se tako uključila u prošlomjesečnu svjetsku javnozdravstvenu kampanju, posvećenu podizanju svijesti o prevenciji razvoja te ranom otkrivanju melanoma u sklopu koje su organizirali inicijativu „Trenirajmo sigurni pod suncem“.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Želja nam je bila podići svijest o tome da je zaštita od sunca jako važna kod djece i odraslih koji dosta vremena provode na otvorenom. U tu skupinu nedvojbeno pripadaju sportaši koji treniraju vani. Naime, koža pamti svako solarno oštećenje te je stoga od najranije dobi potrebno provoditi adekvatnu fotoprotekciju – kazala je dr. Martina Mihalj, vlasnica Poliklinike Sveti Ante, koja raspolaže najsuvremenijom opremom, svakako educiranim kadrom za pregled melanocitnih promjena na koži.

– Tijekom inicijative smo u poliklinici organizirali besplatne preglede madeža najmlađih  sportaša u pratnji njihovih obitelji, kako bi se izdvojile skupine (visoko)rizičnih pojedinaca. S obzirom na to da je poznato kako ponašanje djece na suncu ovisi, u prvom redu, o navikama roditelja i pružatelja skrbi, tijekom pregleda nastojali smo roditelje educirati o kratkoročnim i dugoročnim učincima sunca na kožu te metodama adekvatne zaštite od sunca. Kroz vrlo vrijednu donaciju, dermatokozmetička kuća Cantabria Labs i firma Humed Pharma omogućile su nam podjelu vrijednih preparata za zastitu od sunca – dodala je dermatologinja dr. Vera Plužarić.

Ovogodišnjom inicijativom smo obuhvatili 50tak djece i roditelja. Kod jedne odrasle osobe je prilikom pregleda izdvojena visokosuspektna lezija, za koju se kasnije pokazalo da se radilo o in situ melanomu, nadodaje dr. Plužarić. Naš tim kirurga je u najkraćem roku proveo kirurško liječenje te se, na temelju svih nalaza, osoba sada smatra izlijećenom. Naravno, ona ostaje u nešto intenzivnijem redovitom dermatološkom praćenju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prateći vodeće trendove u prevenciji melanocitnih tumora kože, poliklinika je nedavno investirala u nabavku digitalnog dermatoskopa, uređaja koji omogućava praćenje pojedinih promjena u vremenu. To je prvi takav uređaj u ovom dijelu Hrvatske, naglasio je dr. Hrvoje Mihalj.

Razumije se, dermatološki pregledi jedan su dio Poliklinike i njezinih djelatnosti.

Ako govorimo o djeci i novim životnim navikama, posebno je zanimljivo pročitati još jedan element Poliklinike.

– Zbog glasne glazbe i sve veće upotrebe slušalica, problemi sa sluhom sve su učestaliji i kod mlađih generacija. Ako imate problema sa sluhom, nemojte odugovlačiti s dijagnostikom. Jedna od osnovnih pretraga u audiologiji je ispitivanje sluha pomoću tonskog audiometra. To je uređaj koji određuje najmanju glasnoću čistog tona kojeg čujete na slušalicama u tihoj komori. Ispituje se na nekoliko frekvencija, od niskih do visokih tonova. Dobivene točke se spajaju i tako se dobiva grafički prikaz praga sluha. Kada na slušalicama čujete ton pritisnete gumb. Najmanja dob za tonsku audiometriju je oko tri godine, sam postupak djeci nije neugodan, dapače, mogu to shvatiti kao igru – navode iz Poliklinike Sve Ante, sugerirajući da nije zgorega obratiti pozornost na kvalitetu sluha djeteta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Color Doppler vena i arterija pregled je koji omogućava ocjenu protoka krvi pomoću ultrazvučne sonde koja se prislanja na kožu pacijenta. Ova pretraga pruža informacije koje će pomoći vašem vaskularnom kirurgu da postavi pouzdanu dijagnozu i donese odluku o optimalnom modalitetu liječenja. Vene biste trebali pregledati kod sumnje na trombozu ili proširenja, a arterije se pregledavaju kod sumnje na suženje ili proširenje arterija. Ako primijetite znakove smanjenog protoka krvi u vašim arterijama i venama nogu, ruku ili vrata, color doppler može pomoći u dijagnostici. Pregled je bezbolan, traje maksimalno 60 minuta i ne zahtijeva posebnu pripremu. Ako ste pušač, preporuka je da ne pušite nekoliko sati prije samog pregleda jer pušenje izaziva sužavanje krvnih žila, što može utjecati na rezultate samog pregleda… – dodaju iz Poliklinike.

Da se vratimo na početak, a uz navedena nova saznanja, uz dostupnost ovakvog tima stručnjaka, zaista ne smije biti izgovora za vlastito zdravlje.

Foto: Poliklinika Sveti Ante (ustupljeno za objavu)