15. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Ne razmatra se obvezni vojni rok u Hrvatskoj! Za sada! Manje je zanimanje, ali MORH prati…

1 min read
Novi Pravilnik o dragovoljnom vojnom osposobljavanju povećao je mjesečne novčane naknade za ročnike sa 400 eura neto na 700.

MORH je jučer, a nakon niza napisa u medijima, aktualizaciji pitanja služenja obveznog vojnog roka, priopćio kako se to u Hrvatskoj u ovom trenutku ne razmatra. Hrvatska, inače, nije ukinula obvezni vojni rok, već je isti stavljen ‘u mirovanje’ (!?).

MORH dodaje kako je Hrvatski sabor Odluku o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka, kojom je od 1. siječnja 2008. obvezno služenje vojnog roka i civilne službe suspendirano, zamijenio dragovoljnim vojnim osposobljavanjem.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dodaju u priopćenju i kako je broj dragovoljnih ročnika omogućio popunu Oružanih snaga Republike Hrvatske, kao i da prepoznaju određene promjene i trendove manjeg zanimanja za službu u vojsci. Smatraju da razloge tomu treba tražiti u aktualnoj sigurnosnoj i društveno-političkoj situaciji u svijetu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

– …proaktivnim i kontinuiranim mjerama i projektima usmjerenim na mlade, MORH vojni poziv nastoji prezentirati kao atraktivno i dinamično zanimanje koje nudi brojne mogućnosti za školovanje, usavršavanje, razvijanje novih znanja, obuku i napredovanje, pri čemu se stavlja naglasak da je riječ o dinamičnom zanimanju koje pruža brojne mogućnosti za stjecanje jedinstvenih iskustava te da pripadnici Oružanih snaga doprinose miru i solidarnosti u zajednici – stoji u priopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Novi Pravilnik o dragovoljnom vojnom osposobljavanju povećao je mjesečne novčane naknade za ročnike sa 400 eura neto na 700.

Foto: Grad Osijek (arhiva, ilustracija)