16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

5.000 sudskih službenika u drugom tjednu štrajka! Sustav je ‘nategnut kao praćka’…

2 min read
Pregovori su se vodili prethodnog tjedna s ministarstvom, sindikati su se odazvali sastanku, ali ponude nema.

Oko 5.000 sudskih službenika i dalje u štrajku, a sve se glasnije čuje kako je ‘sustav sada pred kolapsom, piše N1, u čijem se Studiju uživo gostovala Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Govoreći o situaciji na početku drugog tjedna štrajka na sudovima, kazala je kako je zahtjev i dalje isti, da neki od službenika na sudovima imaju plaće oko 500 eura, da je s time teško živjeti, piše N1.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Prošli tjedan sam dobila od jedne samohrane majke pismo gdje mi je dostavila svoju platnu listu gdje u neto plaći ima 465 eura s tim da uzemo u obzir i kredit od 85 eura. Pitam se kako roditelji i skrbnici mogu skrbiti za svoju djecu s takvim iznosom. Jesu li ovi zahtjevi zaista nerazumni – pita se Šušković za N1.

Pregovori su se vodili prethodnog tjedna s ministarstvom, sindikati su se odazvali sastanku, ali ponude nema.

– …tri godine smo sjedili za stolom i bili maksimalno tolerantni. Sustav je sada pred kolabiranjem – govori Šušković, dodajući kako se ovdje govori o četverogodišnjem povećanju prosječno 600 kuna ili maksimalno 100 eura…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Šušković dodaje kako službenici imaju maksimalnu podršku sudaca i predsjednika sudova, ali da je bilo manjih problema zbog naredbe Vrhovnog suda, jer predsjednici sudova šalju dopise i traže da se dostave popisi onih koji nisu u štrajku.

Na kraju, Šušković dodaje i da sudski službenici odgovorno rade svoj posao i vode brigu da ne bi došlo do nenadokandive štete.

Naime, dodaje, zaprima se sve, selektira se i procjenjuje što je nužno obaviti po hitnom postupku. Ne radi se samo nužnim poslovima.

Foto: Pixabay (ilustracija)