1. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nepravomoćno: Bolnica malom Slavoncu mora platiti odštetu!? Poslali ga s longetom kući, a ono…

2 min read
A onda, kako dodaje portal, dva i pol mjeseca nakon ozljede, situacija se zakomplicirala do mjere da je dječak završio u Klinici za dječje bolesti Zagreb

Bolnica dječaku mora isplatiti 13.000 eura odštete, platiti sudske troškove u visini 6.000 eura, a kada je u pitanju odšteta, na sve idu i kamate. Nepravomoćna je to presuda nakon višegodišnje parnice, čije detalje doznaje i o kojoj piše portal Danica.hr.

Naime, desetogodišnjak je igrao nogomet s vršnjacima, pao i ozlijedio ruku, desni ručni zglob i lakat. Primljen je, piše Danica.hr, na odjel kirurgije OB Nova Gradiška, a koji su, dodaje portal, zaključili kako je riječ o natučenju lakta s uganućem zgloba. Dobio je podlaktični gips longetu i otpušten.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

A onda, kako dodaje portal, dva i pol mjeseca nakon ozljede, situacija se zakomplicirala do mjere da je dječak završio u Klinici za dječje bolesti Zagreb, gdje je podvrgnut operativnim zahvatima, kasnije i fizikalnim terapijama.

– Nakon obrade u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu utvrđeno je da je potrebno izvršiti operativni zahvat rekonstrukcije anualnog ligamenta te ekstrakciju slobodno koštanog ulomka. Zbog nepravilno pružene prve pomoći u Općoj bolnici Nova Gradiška te pogrešne dijagnoze, niti naknadnim liječenjem zdravstveno stanje dječaka nije poboljšano jer su pokreti u laktu ostali ograničeni te je ostala oštećena motorička snaga desne ruke – navodi se u tužbi koju prenosi Danica.hr.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Svjedočili su potom brojni medicinski vještaci, ortopedi, kirurzi… tvrdeći da liječnici u Novoj Gradišci nisu pogriješili. Ali, ključan je bio nalaz stalnog sudskog vještaka radiološke struke. Njegov je navod bio kako je uvidom u snimke lakatnog zgloba dječaka, na RTG pregledu ‘u dvije različite ravnine snimanja našao dilokaciju proksimalnog radijusa i ulne u lakatnom zglobu, a koja nije opisana u radiološkom nalazu’, objašnjavaju na portalu iz dostupnih dokumenata.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Na ponovljenim RTG snimkama, te učinjenom CT i MR pregledu, pomak proksimalnog radijusa je jasno evidentan i trajno prisutan sa svojim kroničnim kosenkvencama. Na temelju prvih RTG snimaka u bolnici i njihovog očitanja nije pravilno postavljena prva dijagnoza, pa zatim i liječenje pacijenta. Prvo snimanje nije u cijelosti učinjeno po pravilima struke (nepotpuni prikaz distalnog humerusa medijalno), a prilikom očitanja snimki učinjen je previd kad nije uočena dislokacija zglobnih tijela. Zaključno, uvidom u RTG, CT i MR snimke, kao i svu medicinsku dokumentaciju priloženu u spisu, utvrđeno je da se radi o neadekvatnoj liječenoj prvoj ozljedi dječaka – istaknuo je vještak.

Foto: Pixabay (ilustracija)