29. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

HNK u Osijeku i Grad Osijek pružili podršku inicijativi za osnivanje Hrvatske drame u Subotici!

2 min read
Plan je osnovati Dramu na hrvatskom jeziku u Subotici, gdje već postoje predstave na srpskom i mađarskom jeziku.


HNK u Osijeku i Grad Osijek pružili su podršku inicijativi za osnivanje Hrvatske drame u Subotici. Na zajedničkom sastanku u osječkom HNK-u s predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji, predstavljen je taj prijedlog.

Sastanku su prisustvovali ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u srpskoj vladi, kao i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Tomislav Žigmanov, zajedno s predsjednikom osječkog Gradskog vijeća Tihomirom Florijančićem, intendantom osječkog HNK-a Vladimirom Hamom i profesoricom Nevenom Baštovanović, koja je autorica elaborata pod nazivom “(Ponovni) Osnutak hrvatske drame u Narodnom kazalištu u Subotici”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tomislav Žigmanov izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su predstavnici institucija hrvatske zajednice iz Republike Srbije nakon dugotrajnih priprema uspjeli svečano uručiti inicijativu Zavodu za kulturu Vojvođanskih Hrvata, koja zagovara ponovno osnivanje Drame na hrvatskom jeziku u subotičkom Narodnom kazalištu. Također je naglasio da očekuje podršku osječkog HNK-a, kako stručnu, logističku, tako i tehničku, u vezi s operacionalizacijom te inicijative.

Florijančić je podsjetio da je gradonačelnik Osijeka, Ivan Radić, već prije otprilike godinu dana pružio podršku hrvatskoj nacionalnoj manjini u Subotici prilikom svoje posjete tom gradu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Intendant osječkog HNK-a, Vladimir Ham, naglasio je da su spremni pružiti podršku ovoj inicijativi koristeći sve raspoložive resurse. Dodao je da će ustupiti tekstove iz knjižnica koji se mogu odmah adaptirati i izvoditi, kao i svoje bogato iskustvo u radu na predstavama i produkcijsko znanje. Ham je najavio sudjelovanje glumaca iz osječkog HNK-a u tim produkcijama.

Plan je osnovati Dramu na hrvatskom jeziku u Subotici, gdje već postoje predstave na srpskom i mađarskom jeziku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nakon sastanka u osječkom HNK-u, Hrvatski kulturni centar “Bunjevačko kolo” iz Subotice organizirao je izvedbu predstave “Avaške godine”, temeljenu na zbirci pjesama Milovana Mikovića.

Foto: OsijekExpress.com (aehiva, ilustracija)