28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Osijek uspješniji! U Zagrebu 3.180 djece bez upisa u vrtiće, a u Osijeku svega 60-ak!

3 min read
U Osijeku u vrtiće nije upisano 60-ak najmlađih Osječanki i Osječana, a u Zagrebu nije bilo mjesta za 3.180-oro djece

Prema posljednjem popisu stanovništa iz ’21. godine Osijek ima 96.848 stanovnika. Zagreb ima 806.341 stanovnika. U Osijeku u vrtiće nije upisano 60-ak najmlađih Osječanki i Osječana, a u Zagrebu nije bilo mjesta za 3.180-oro djece, doznaje i piše danas Jutarnji list.

Iako bi za preciznu analizu uspješnosti Osijeka valjalo izračunati koliko je djece u kojem gradu, računajući s pretpostavkom o sličnom omjeru u Zagrebu i Osijeku, osječkih 60-ak ‘klinaca’ je 0,062% od ukupnog broja stanovnika, a u Zagrebu taj postotak raste na 0,40%. Ako hoćete i drugačije, Zagreb je imao 12.260 zahtjeva za upis, od čega je skoro četvrtina ‘izvisila’, a u Osijeku je od oko 3.360 zahtjeva, upisano oko 3.300 djece. Kako se vrlo često volimo u brojnim elementima uspoređivati s većim i financijski jačim sredinama, ovdje možemo reći da smo itekako bolji.

Dakle – …četvrtina djece u ZG nema mjesta u vrtićima!? U Osijeku samo minimalan postotak bez upisa, ispod 2%.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Grad Zagreb zaprimio je 12.260 zahtjeva za upise u vrtiće od kojih njih više od 3.000 ne ispunjava uvjete zbog premlade dobi, a konačni rezultati nakon prigovora bit će poznati 10. srpnja. – piše Jutarnji list, dodajući iz izjava sugovornika da je broj zahtjeva u Zagrebu rastao za trećinu u odnosu na prethodne godine, da se zahtjevi koji ne ispunjavaju uvjete uglavnom odnose na premladu djecu.

Prije nekoliko dana osječki gradonačelnik Ivan Radić gostovao je u HTV-ovom Otvorenom. Tada su vrtići bili tema, a kroz prizmu najvećih gradova u Hrvatskoj.

Tada je rečeno kako u Zagrebu ostaje i po 1.000 djece bez upisa, u Splitu lane 200, a u Osijeku ove godine tek 60-ak… Sada su te brojke u Zagrebu još i veće. Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić u emisiji je tada krenuo od činjenice da se najvećim problemom smatra manji broj jasličkih skupina, a to je upravo ono što je Grad Osijek uspješno povećao.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naime, nakon niza rekonstrukcija, adaptacija i nalaženja rješenja unutar postojećih kapaciteta, započetih gradnji vrtića i čekanja sredstava NPOO-a za nove, osječki gradonačelnik Ivan Radić se za HRT mogao pohvaliti kako trenutna vlast preokreće trendove, da su liste već objavljene, upisi gotovi, da se broj neupisane djece drastično smanjio, da je brojno stanje povećano za ukupno 520 djece u dvije godine.

– Ispoštovala se direktiva za 4+. U Osijeku je prije dvije godine u vrtiće bilo upisano 520 novoupisane djece, a ove godine njih čak 1004. Prije dvije godine je bilo 2.800 djece u vrtićima, a ove godine 3.300 djece, nizao je Radić u Otvorenom, naglasivši kako je puno učinjeno pametnom reorganizacijom vrtićkih prostora, gdje su se domarski stanovi preuredili i namjestili didaktičkom opremom, da je napravljen i novi sustav grijanja, što je uvjetovalo otvaranje više jasličkih skupina.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U prve dvije godine mandata zaposleno je 47 odgajateljica na neodređeno vrijeme, a ove godine još 33 odgajateljice bit će zaposlene na neodređeno vrijeme. Dok svako osječko dijete ne bude upisano, ja neću biti zadovoljan – rekao je tada Radić.

Tako ove godine će tek oko 60-tak mališana u Osijeku ostati bez upisa, no upisana su sva djeca 4+ i sva djeca zaposlenih roditelja, a skora izgradnja novih vrtića i rekonstrukcija i adaptacija nekih postojećih i taj će problem potpuno anulirati u narednom razdoblju.

Foto: Grad Osijek (arhiva, screenshot)