18. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kopika: Prije i poslije! Nekako mislim da je današnjim klincima bolje nego meni…

3 min read
Uzimajući u obzir da će, nadaju se u Gradu, stići 'lova' NPOO-a, da će niknuti još sadržaja, da jablani rastu, da Kopika zapravo tri godine i nije uopće radila, samo čekam otvorenje restorana za potpun dojam, jer afiniteti su mi se s godinama promijenili :)

Bilo je fantastično, nezaboravno, sjajno ‘krstariti’ Kopikom 80-ih godina, slušati ‘Desetku’ i tada Beru Filakovića na Radio Osijeku, smijati se, bez zloće, naravno, kada ‘klinci’ na Jabukin mikrofon na kontrolnom tornju dozivaju mamu i tatu, bilo je vrhunski ‘maznuti’ sladoled iz loptice, poslije ju puniti vodom i gađati se. Vaš autor, naime, pripada onoj generaciji koja je ‘navlačila’ Speedo gaće na kukove. I samo Bog zna da bih se rado vratio na Kopiku u ta vremena, ali se sjetim onda i vulkanski užarenog asfalta, na kojem bih, ako ne stanem na čik ili staklo, ostavio prvi sloj kože od bazena do ručnika, a sjetim se i da ako mama nije ranije došla i zauzela jedini hlad pod topolama kod olimpijskog bazena, da bih se ‘crvljio kao pilić’ kod mješovitog na ‘zvizdanu’, ljubomorno gledao u one bogatije, kojima je, recimo, Frigis dao suncobran. Jer, tata bi ionako otišao preko ‘benta’ u Tvrđavicu, na ‘jedno ‘ladno’. Da, onaj prijenosni hladnjak s ‘mrzlim pingvinima’ nismo imali. A na Kopiku se dolazilo ujutro i ostajalo dok Jabuka ne kaže – doviđenja. Dakle, jest, bilo mi je super, volim svaku sekundu svega, ali mislim da je današnjim klincima ipak bolje.

Poslije 46 godina Osijek je lane obnovio Kopiku, prva dva bazena, olimpijski cijelom jednakom dubinom, kafić u drugom, uveo sustav filtracije, kontrolu klora…, a sljedeće godine, ove, ‘anno domini’ 2023. još su neki sadržaji stigli, od rasvjete, suncobrana, preko ležaljki, kamenčića, hodne podloge, do bezgotovinske naplate, ormarića za čuvanje stvari, ambulante…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

K tome, sva je dokumentacija spremna za rekonstrukciju i preostala dva bazena, a za koje se novce nadaju iz Grada povući iz NPOO-a. Jer, reći će u Gradu, a razumno je, suludo je platiti iz džepova poreznih obveznika grada dok se novac nudi s nacionalne i europske razine.

– U obnovu bi trebala preostala dva bazena, rekreacijski i dječji, ali i restoran, koji bi trebao ići u energetsku obnovu, odnosno potpunu rekonstrukciju. Trenutačno imamo nova 23 rasvjetna stupa, što će tijekom vikenda omogućiti i noćno kupanje, dakle novi sadržaj. Također je obnovljen i stavljen u funkciju sanitarni čvor kod skate parka. Imamo i nove travnate površine, zelene otoke i novu podlogu gdje su nekada bili kamenčići. Tu je i novih 100 garderobnih ormarića, uvedena je treća blagajna za dane kada se očekuje veliki broj posjetitelja. Novost u odnosu na prošlu godinu je i uvođenje kartičnog plaćanja… – nizao je dan uoči otvorenja Kopike zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nadalje, što se tiče zelenila, prilikom rekonstrukcije, uvjerili smo se i kroz fotografije prije i za vrijeme radova, Grad nije uklonio niti jedno stablo, možda ni grm. A zasađeno je, kazuju nam iz Grada, 20 stabala jablana, još u studenom. Jablan raste visoko, raste brzo i pogoduje mu pjeskovito tlo kakvo je na Kopiki.

Na Dravu se sustavno, treću godinu navozi pijesak, otvara se nova ugostiteljska ponuda, postavi se i ‘krunica’ da spriječi hrabrije plivače u ulijetanju u problem, svakako čamce u pristajanju…

Uzimajući u obzir da se svi skupa nadamo ‘lovi’ NPOO-a, da će niknuti još sadržaja, da jablani rastu, da Kopika zapravo tri godine i nije uopće radila, samo čekam otvorenje restorana za potpun dojam, jer afiniteti su mi se s godinama promijenili, jer ‘Speedo’ gaće ionako više ne nosim.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)

KOPIKA 2019.


KOPIKA RADOVI


KOPIKA 2023.