19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Osječko-baranjska županija nastavila dodjelu potpora za poljoprivrednike

3 min read
U Proračunu Županije za dodjelu tih potpora planirano je ukupno 436.600,00 eura, s tim da danas potpisujemo ugovore s 55 korisnika, a vrijednost tih potpora je 115.659,00 eura. Preostali iznos potpora bit će dodijeljen u narednom razdoblju prema rezultatima natječaja - rekao je Mato Lukić, zamjenik župana.

Potpisivanjem ugovora ukupne vrijednosti 115.659,00 eura s 55 korisnika (39 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, pet obrta, dva trgovačka društava, pet jedinica lokalne samouprave, dva fakulteta, jedna turistička zajednica i jedna zadruga) Osječko-baranjska županija je danas (26. lipnja 2023. godine) nastavila uspješno provođenje višegodišnjeg projekta dodjele potpora poljoprivrednicima sa svog područja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Skupština Osječko-baranjske županije donijela je Program i Odluku o mjerama potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju kojom su uređeni uvjeti, način i postupak odobravanja potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju na svom području. Ove godine javni pozivi su objavljeni 1. ožujka i traju do 15. studenoga, osim poziva za dodjelu potpora za manifestacije koji je otvoren do 1. prosinca 2023. godine ili do iskorištenja sredstava. U Proračunu Županije za dodjelu tih potpora planirano je ukupno 436.600,00 eura, s tim da danas potpisujemo ugovore s 55 korisnika, a vrijednost tih potpora je 115.659,00 eura. Preostali iznos potpora bit će dodijeljen u narednom razdoblju prema rezultatima natječaja – rekao je Mato Lukić, zamjenik župana.

Naglasio je kako postoji veliki interes poljoprivrednika za županijske potpore te izrazio zadovoljstvo što je među njima puno mladih poljoprivrednika, čime se potvrđuje da ostaju u svojim domovima i bave se ovom djelatnosti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ Romeo Jukić ističe da je riječ o 13 mjera potpora koje dodjeljuje Županija sukladno pravilima europske politike prema poljoprivredi i ruralnom razvoju. Osim navedenih, Županija u području poljoprivrede i ruralnog razvoja odobrava i dvije vrste potpora u projektu Pametnih sela te pet u području lovstva.

– Povećali smo intenzitet potpora za mlade i ekološke poljoprivrednike, a posebnu pozornost smo posvetili prerađivačima koji stvaraju dodatnu vrijednost. Ovo nisu potpore za velike sustave nego za proizvođače kako bi im pomogli i zadržali ih na tim prostorima, kazao je pročelnik.

Procedura odobravanja potpora je jednostavna, a njihov intenzitet je različit i kreće se od 50% do 80%. Visina potpora je do 6.636,14 eura i ovisi o vrsti potpore, kategoriji podnositelja zahtjeva, broju grla i visini ulaganja prihvatljivih troškova s tim da mladi poljoprivrednici i ekološki proizvođači u svim mjerama potpora imaju povećan iznos i intenzitet potpore. Intenzitet potpora za uređenje ruralnog prostora u kojem su korisnici jedinice lokalne samouprave iznosi do 50% prihvatljivih troškova.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Odobrenim potporama zadovoljan je mladi poljoprivrednik Danislav Džambas iz Uglješa. Tri godine se bavi stočarstvo, odnosno proizvodnjom mlijeka i tovom teladi te ima 25 muznih krava. Potporu će usmjeriti za kupovinu junica, pa ističe da je zadovoljan što Županija prepoznaje mlade poljoprivrednike i njihove potrebe te im pomaže u razvoju poslovanja.

Kristijan Kovačević iz Klokočevaca također pohvaljuje suradnju s Osječko-baranjskom županijom. Kaže kako ima Obrt za poljoprivredu „Jela“ koji se bavi proizvodnjom mlijeka i uzgojem tovne junadi, a dobio je potporu za kupovinu uzgojno valjanih junica. Planira kupiti rasplodnog bika, a na gospodarstvu imamo ukupno 90 grla.

Tekst i foto: OBŽ


Mjere potpora Osječko-baranjske županije u poljoprivredi i ruralnom razvoju su:

 1. 1. Potpora mladim poljoprivrednicima,
 2. 2. Potpora oštećenicima u slučaju prirodnih nepogoda,
 3. 3. Potpora za prvo osnivanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva,
 4. 4. Potpora za kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu,
 5. 5. Potpora za uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica mliječne pasmine,
 6. 6. Potpora za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka,
 7. 7. Potpora za trošak usluge klanja u registriranim objektima,
 8. 8. Potpora za istraživačke projekte u poljoprivredi,
 9. 9. Potpora poljoprivrednicima u preradi poljoprivrednih proizvoda,
 10. 10. Potpora za promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje,
 11. 11. Potpora za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke poljoprivrednih proizvoda,
 12. 12. Potpora za manifestacije i
 13. 13. Potpora za uređenje ruralne infrastrukture vezane uz poljoprivredu