29. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Koliko je vozila u Hrvatskoj oduzeto obijesnim vozačima? Policija ih više nema gdje parkirati…

2 min read
Procedura je takva da policija prvo donese mjeru privremenog oduzimanja, a dalje odlučuje sud.

I prije nego se dogodila nesreća u Buzinu, policija je imala nekoliko akcija, čak i u Slavoniji, odnosno Osječko-baranjskoj županiji, kada su sa ceste ‘skidali’ prerađene automobile, slali ih na izvanredni tehnički pregled, isključivali iz prometa, a nisu rijetku slučajevi ni privremenog ili trajnog oduzimanja vozila recidivistima u prekršajima u prometu. Taj broj vozila polako se gomila…

Zakon će možda ići u smjeru uvođenja ‘gracea’ za mlade vozače, razdoblja u kojem neće imati ‘trajnu dozvolu’ nakon polaganja vozačkog ispita, sve dok ne prođe dovoljno vremena bez izvjesnog broja kaznenih bodova, ali nisu samo mladi vozači u pitanju…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Promjene kažnjavanja recidivista već se osjete na prekršajnim sudovima, a spremaju se i zakonske izmjene za jače kažnjavanje i na kaznenim sudovima, kazao je u razgovoru za Točku na tjedan N1 televizije predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

– …sada se onima za koje se ustanovi da su recidivisti, da često voze pijani, bez vozačke dozvole, obijesno voze, uz zatvorske i novčane kazne izriče i mjera trajnog oduzimanja vozila – rekao je, iznoseći i statističke podatke, koji kažu kako su primjerice od ’18. godine oduzeta 72 vozila, a samo prošle 60.

– Imam informacija da je u ovih prvih pola godina 2023., trajno oduzeto već 40 do 50 vozila! To je drastična promjena. Svi koji misle da će im proći divljanje na cesti bez posljedica, trebaju znati da to više nije tako – kazao je Dobronić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Procedura je takva da policija prvo donese mjeru privremenog oduzimanja, a dalje odlučuje sud.

– Policija već sada ima na svojim parkiralištima više od 600 privremeno oduzetih vozila koja čekaju odluke prekršajnih sudova. Policija je molila prekršajne sudove da ubrzaju postupke, jer već imaju problem gdje parkirati oduzeta vozila – objasnio je Dobronić.

Foto: Pixabay (ilustracija)