3. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Osijek potpisao Sporazum o prijateljstvu s Bitoljem i potvrdio 50-godišnje prijateljstvo s Pečuhom!

3 min read
Potpisivanjem Potvrde Osijek i Pečuh potvrdili su nastavak suradnje temeljem sklopljene Povelje o bratimljenju Grada Osijeka i Grada Pečuha od 1973 godine.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i gradonačelnik makedonskog Bitolja Toni Konjanovski potpisali su u utorak u Osijeku Sporazum o prijateljstvu i suradnji između Grada Osijeka i Općine Bitolj. Kako je istaknuto na svečanosti, cilj je unaprijediti prijateljske odnose i suradnju, osobito na području gospodarstva, kulture, obrazovanja, znanosti i ostalim područjima od međusobnog interesa.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako je Osijek bogat grad koji ima 15 gradova prijatelja, od kojih je mađarski grad Pečuh najdugovječniji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Najstariji grad prijatelj je Pečuh i danas ćemo na temelju dobre prijašnje suradnje obnoviti 50-godišnje prijateljstvo. Oni su bili tu i kada je našem gradu bilo najteže, pomagali nam za vrijeme Domovinskog rata, a pružali smo si međusobnu potporu i na europskom putu. Dobrim odnosima doprinose i hrvatska zajednica u Pečuhu, kao i mađarska zajednica u Osijeku, koji dodatno učvršćuju taj most suradnje – poručio je gradonačelnik Radić.

Istaknuo je kako Osijek i Bitolj imaju puno zajedničkih točaka jer su oba grada kulturna, gospodarska, administrativna, sportska i trgovačka središta svoje regije.

– Izuzetno mi je drago da danas dobivamo još jednog grada prijatelja. Jaka veza između dva grada je i makedonska zajednica u gradu Osijeku, koja je izuzetno aktivna. Siguran sam da ćemo i s njima imati jednako dobre odnose i jednako dugu suradnju kao što imamo s Pečuhom. Osijek je otvoreni grad, želimo imati što više gradova prijatelja, jer smatramo da je to bogatstvo jednoga grada – dodao je osječki gradonačelnik.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bitoljski gradonačelnik Toni Konjanovski rekao je da se suradnja između dva grada nastavlja na tragu Josipa Jurja Strossmayera i njegove podrške braći Miladinovci prije 162 godine.

– Stojimo na tragu suradnje koja je počela tako davno i nastavljamo je danas. Naša želja je da ta suradnja traje najmanje još 50 godina, kao što je to suradnja između Osijeka i Pečuha. Zahvaljujem i Makedonskom kulturnom društvu ”Braća Miladinovci”, zajednici Makedonaca koji su ovdje iznimno aktivni, a jučer smo bili dijelom 26. Dana braće Miladinovci – kazao je gradonačelnik Bitolja, ističući kako je tamošnja hrvatska zajednica također aktivna.

Pored dvaju gradonačelnika, svečanosti je nazočio i gradonačelnik Pečuha Attila Peterly, koji je s osječkim gradonačelnikom Radićem potpisao Potvrdu o nastavku suradnje, a u povodu 50. obljetnice prijateljstva između Osijeka i Pečuha.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ovo je vrlo važan trenutak za oba grada zato što se u zadnjih 50 godina dogodilo puno pozitivnih, ali i negativnih događaja. Trebali bismo spomenuti rat 90-ih godina i podsjetiti da je od 1995., a i prijašnjih godina, Pečuh bio otvoren za prihvat hrvatskih obitelji koje su bježale od rata. No svjedočimo i mnogim pozitivnim događajima i radujem se budućnosti sljedećih 50 godina. Siguran sam da će oba grada biti uspješna u suradnji i da se možemo razvijati zajedno. Osijek je vodeći grad u pojedinim aspektima i građanima Osijeka želim briljantnu budućnost – istaknuo je pečuški gradonačelnik Peterly.

Potpisivanjem Potvrde Osijek i Pečuh potvrdili su nastavak suradnje temeljem sklopljene Povelje o bratimljenju Grada Osijeka i Grada Pečuha od 1973 godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Svečanosti u osječkom Centru za posjetitelje Tvrđa nazočili su i veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj NJ.E. Milaim Fetai, generalni konzul Mađarske Janoa Magdo, počasni konzul Republike Albanije u Hrvatskoj Basri Haliti, te izaslanstva gradova prijatelja Tuzle, 13. okruga Budimpešte, Novog Travnika, Ploiestia, Nitre i Subotice.

Tekst i foto: Grad Osijek