2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Još afričke svinjske kuge! Još eutanaziranih svinja! Čak 568 gospodarstava dobilo dezinficijense…

1 min read
- Ovime će od početka pojave zaraze na RH biti eutanazirana ukupno 301 svinja na zaraženim gospodarstvima na području Vukovarsko-srijemske županije (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo, Posavski Podgajci i Drenovci).

– Laboratorijskom analizom potvrđena su 4 nova slučaja afričke svinjske kuge, a riječ je o gospodarstvima na području Općine Drenovci koja drže ukupno 50 svinja – javlja danas Ministarstvo poljoprivrede i nastavlja nizati…

– Ovime će od početka pojave zaraze na RH biti eutanazirana ukupno 301 svinja na zaraženim gospodarstvima na području Vukovarsko-srijemske županije (Gunja, Privlaka, Rajevo Selo, Posavski Podgajci i Drenovci).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ministarstvo poljoprivrede odredilo je i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava već zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera.

– Podsjetimo, na snazi je Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj uz prateće Rješenje o određivanju zona ograničenja koje se odnosi na područje Vukovarsko-srijemske županije.

– Ministarstvo poljoprivrede i Državni inspektorat čine sve kako bi se ASK lokalizirala i što prije iskorijenila sa zaraženog područja i kako bi se spriječilo njeno daljnje širenje, no veliku ulogu u širenju ima i ljudski faktor.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Naglašavamo kako se svi držatelji svinja trebaju strogo pridržavati svih propisanih mjera te svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i veterinarska inspekcija.

– Svako uginuće ili bolest u svinja žurno se mora prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja ili odvoz lešina bez prethodne prijave veterinarima – zaključuje se u priopćenju.

Foto: Pixabay (ilustracija)

Facebook Comments