4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Unikom u Osijeku ‘hrani’ pčele, bumbare…

1 min read
- Osječani još od početka proljeća osim u bojama mogu uživati i u intenzivnom ‘zujanju’ naših cvjetnih nasada... - pišu iz Unikoma...

– Problem malog broja prirodnih livada u urbanim područjima sustavno nadomještamo pomnim izborom biljnih vrsta sezonskih cvijetnjaka i nasada cvjetnih trajnica u Osijeku… – objavili su danas iz osječkog Unikoma, pojašnjavajući i rječju i fotografijom što i zašto čine…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– …mijenjanjući ‘sterilne’ tradicionalne cvijetnice za biljke atraktivne kukcima oprašivačima, tj. biljke koje svojom produljenom cvatnjom privlače kukce oprašivače i u gradovima predstavljaju glavni izvor hrane za pčele i druge oprašivače.

– Oprašivanje oko 90 posto biljnih vrsta i 75 posto poljoprivrednih usjeva u svijetu ovisi o pčelama i drugim oprašivačima, a u našem podneblju najvažniji oprašivači su kukci, ponajprije divlje pčele.

– Osječani još od početka proljeća osim u bojama mogu uživati i u intenzivnom ‘zujanju’ naših cvjetnih nasada…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– …od Sakuntalinog parka preko Rondela velikana do šetnica na Sjenjaku, promenadama i drugim gradskim točkama zasađenim trajnim nasadima cvjetnica – zaključuju iz Unikoma.

Pogledajte fotografije…

Foto: Unikom, Facebook (screenshot)