28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

VIDEO, FOTO, BROJKE, IZJAVE… Sve o jučerašnjem požaru na rubu Osijeka!

3 min read
Nakon oko sat i pol vremena borbe s vatrenom stihijom požar je stavljen pod kontrolu i zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković nam je kazao kako je ondje gašeno 150 tona različitog otpada

Zacijelo nije bilo dijela grada i okolice iz koje sinoć oko 19 sati nije bio vidljiv gusti crni dim iznad Osijeka, točnije naselja Jug 2, dima požara koji je gutao smeće, otpad i gume između Juga 2 i Tenja.

Nakon 18 sati nizala su se vatrogasna vozila jedno za drugim Svačićevom ulicom u Osijeku, parajući sirenama… U 19:40 sati vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka i još 4 DVD-a, njih ukupno 35 s 10 vozila, stavilo je požar pod kontrolu. Ugasili su požar 15 tona guma, 150 tona različitog otpada.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

S prvim sirenama kontaktirali smo JVP Osijek. Dežurni vatrogasac nam je, u tom trenutku nimalo zabrinut, kazao kako je riječ o požaru korova i otpada, negdje na kraju Kirove ulice u Osijeku. Ali, svega nekoliko minuta poslije prošle je pod sirenama i drugo vozilo, potom treće, četvrto…, a dim je bio sve gušći i crnji i bilo je razvidno kako je pred vatrogascima zahtjevna i opasna intervencija, požarište s kakvim se mogu obračunati samo obučeni i spremni.

Nakon oko sat i pol vremena borbe s vatrenom stihijom požar je stavljen pod kontrolu i zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković nam je kazao kako je ondje gašeno 150 tona različitog otpada, najmanje 15 tona guma, kako je požar zahvatio dvorište poduzeća koje se bavi prikupljanjem sekundarnih sirovina, a pošto je prethodno gorjelo nisko raslinje i korov, dodajući da će glavnu i završnu riječ dati očevid kojeg će provesti stručnjaci i policija prvom prilikom izjutra.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uznemirujući dim podigao je i gradske službe, zamjenika gradonačelnika Dragana Vulina, ujedno i sastavnicu stožera Civilne zaštite grada. Svi su mjerodavni bili na požarištu u njegovoj akutnoj fazi. Svo vrijeme bila je umirujuća činjenica da se uz zvuke vatrogasnih sirena nisu čule i one Hitne medicinske pomoći, što je značilo kako ozlijeđenih osoba nema.

– U 18:20 sati JVP Osijek je zaprimila dojavu građana, a dolaskom na požarište shvatili smo da se vatra s niskog raslinja proširila na odlagalište otpada, guma, po našoj procjeni oko 150 tona. Ozlijeđenih osoba nije bilo. Uzrok će se utvrđivati sutra ujutro. A mi ćemo ostati vjerojatno cijelu noć na osigiravanju požarišta – kazao je zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Nisam stručnjak, ali kada gori ovolika količina guma, uvijek postoji velika opasnost daljnjeg širenja. Zahvaljujem i profesionalnim vatrogascima i članovima DVD-ova na brzoj i stručnoj reakciji. Bilo je puno nagađanja od strane građana što gori, ali evo na kraju nema veće štete, a ono što je najvažnije – nema ozlijeđenih osoba – kazao je i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

POŽAR U BROJKAMA

Dojava: 18:20 sati

Lokalizacija: 19: 40 sati

Broj vatrogasaca: 35

Broj vozila: 10

Broj postrojbi: 5

Što je gorjelo: Korov, nisko raslinje, smeće, gume…

Količina guma i smeća koje je gorjelo: Oko 150 tona, 15 tona guma

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Foto: JVP Osijek, OsijekExpress & Čitatelji (screenshot)