19. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Centar 112 OBŽ ‘gori’: Led u Dardi, Donjem Miholjcu, Valpovu… Stabla na cesti…

2 min read
- Puno je stabala na cesti, granja. Led je pao u Dardi, u Valpovu, u Donjem Miholjcu... Nastradali su i Petrijevci...

UPDATE 14.7. u 1:45 sati

Stradali su, uz Zagreb i sjeverne dijelove Hrvatske, Osječko-baranjska i Virovitičko-podravska županija. Izlomljena stabla, oštećeni krovovi, automobili, usjevi sravnjeni… 116 poziva stiglo je tijekom posljepodneva i večeri u Centar 112 OBŽ, a Centar VPŽ je primio 47 poziva u samo 10 minuta.

Spomenutih oko 50-ak poziva u Centar 112 OBŽ do 19:30 sati na kraju se ‘pretvorilo’ u čak 116 poziva, a nakon što je led poharao sjeverni dio županije, Baranju…, nakon što su redom pod naletima vjetra i ledom veličine oraha stradavali Darda, Bilje, Valpovo, Donji Miholjac, Petrijevci… Osječko-baranjska županija, kao i druge slavonske županije, jučer su ozbiljno stradali u nevremenu, trenutku kada je priroda odlučila preokrenuti ‘toplinski val’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Županijski centar 112 Osijek zaprimio je 116 poziva zbog olujnog nevremena praćenog tučom koje je u popodnevnim satima zahvatilo područje gradova Osijek, Valpovo i Donji Miholjac te općina Viljevo, Petrijevci, Jagodnjak, Bilje i Darda – javilo je i Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a Hrvatske, dodajući…

– Tuča je prouzročila velike štete na usjevima, oštetila fasade i automobile.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Vatrogasci su imali intervencije uklanjanja stabala i granja s ceste te odčepljivanja šahta, a policijski službenici postupali su po dojavama o oštećenim osobnim vozilima.

– Građani su prijavili oštećenja fasada, usjeva i krovova.

Nadalje, snažno nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom, ponegdje i veličine oraha, zahvatilo je u popodnevnim satima područje Virovitice i okolice, općine Suhopolje i Sopje te Gornjeg Miholjca.

Vjetar je lomio grane, rušio drveće, stvorio štete na plastenicima i gospodarskim objektima te prouzrokovao privremene zastoje na prometnicama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Županijski centar 112 Virovitica od 18:35 do 18:45 sati zaprimio je 47 dojava o srušenim stablima na cestama i banderama te oštećenim krovovima, doznaje se iz Ravnateljstva.

Foto: Civilna zaštita, JVP Osijek (screenshot)


— — — — — — — — — — — — — — —

– Što da vam kažem!? Uh… – duboko je uzdahnuo dežurni dispečer Županijskog centra 112 Osječko-baranjske županije na poziv OsijekExpressa, jer telefoni ‘gore’…

Zadržali smo ga na liniji sljedećih tek 15-ak sekundi, jer javljaju se kolege na pozive jedan za drugim.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nevrijeme je, sukladno najavama, udarilo danas u Slavoniju, njezin sjeverni dio, napose u dijelove OBŽ, a nastradala je i Baranja kao sastavnica iste.

– Imamo više poziva, možda i 50-ak od 18:30 cca. – nastavio je dispečer.

– Puno je stabala na cesti, granja. Led je pao u Dardi, u Valpovu, u Donjem Miholjcu… Nastradali su i Petrijevci…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Idem. Zvoni stalno – kazao je još kratko i pozdravio, mi poželjeli što mirniji nastavak dana.

Kako u ovom trenutku vidimo na internetskim aplikacijama, oborine se kreću sjevernije od Osijeka, ali ne zaboravite – alarm je na snazi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako doznajemo neslužbeno, padao je led veličine oraha.

Osijek je prošao za sada dobro, osim uz olujne udare vjetra.

Foto: Pixabay (ilustracija)