25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Posljedice nevremena u Slavoniji: Srušen zvonik crkve, 20.000 bez struje, 600 objekata oštećeno…

4 min read
- Županijski centri 112 su tijekom jučerašnjeg dana zaprimili više od 4.500 namjenskih poziva, od kojih se većina (cca 80%) odnosi na nevrijeme i posljedice nevremena.

– Olujno nevrijeme u srijedu 19. srpnja 2023., većim ili manjim intenzitetom, zahvatilo je ukupno 14 županija i Grad Zagreb. Naglo je zahvatilo prvenstveno županije koje graniče s Republikom Slovenijom (Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku, Karlovačku), a zatim se proširilo i na područje Međimurske, Sisačko-moslavačke, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te se nastavilo kretati prema županijama na istoku zemlje i to Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj županiji – sumira Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a Hrvatske događaje od sinoć i nastavlja…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Sinoć u večernjim satima ne tako jako nevrijeme zahvatilo je i područje Istarske i Primorsko-goranske županije.

– Županijski centri 112 su tijekom jučerašnjeg dana zaprimili više od 4.500 namjenskih poziva, od kojih se većina (cca 80%) odnosi na nevrijeme i posljedice nevremena.

– Prema trenutno dostupnim informacijama od posljedica nevremena ozlijeđeno je više od 60 osoba, dok su nažalost od posljedica nevremena smrtno stradale 3 osobe, od čega dvije na području Grada Zagreba, jedna na području Brodsko-posavske županije. Nažalost, prilikom obavljanja intervencije, prirodnom smrću preminuo je jedan vatrogasac na području Vukovarsko-srijemske županije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Oštećeno je više od 2.000 objekata (stambenih, gospodarskih i dr.) te veći broj vozila.  Nastale štete se nastavljaju utvrđivati.

– Aktivirani su Stožeri civilne zaštite Brodsko-posavske županije, Grada Zagreba, gradova: Sveta Nedjelja, Samobor, Velika Gorica, Dugo Selo, Ivanić Grad, Vrbovec, Zaprešić, te općina: Brckovljani i Brdovec.
Članovi ostalih stožera civilne zaštite jedinica lokalne samouprave koja su zahvaćena nevremenom također su angažirani u otklanjanju posljedica nevremena.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U otklanjanju posljedica nevremena angažirane su sve raspoložive snage žurnih službi (vatrogasci, policija i hitna medicinske pomoći) pripadnici civilne zaštite i komunalnih službi, a i građani su se samoorganizirali i pomogli u raščišćavanju i uklanjanju granja i raznih predmeta s prometnica i sl.

IZVJEŠĆA ZA ŽUPANIJE U SLAVONIJI

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Prema dosad prikupljenim podacima na području Brodsko-posavske županije u nevremenu je smrtno stradala 1 osoba, više od 10 osoba je ozlijeđeno. Oštećeno je preko 300 krovova, srušeno više stotina stabala te oštećeno više desetaka vozila na području cijele županije. Zbog oštećenja elektroenergetske mreže zabilježeno je desetak kvarova na dalekovodima te više stotina kvarova na niskom naponu. Sve žurne i komunalne službe angažirane su na saniranju štete.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

Prema dosad prikupljenim podacima na području Požeško-slavonske županije (posebice područje Lipika, Pakraca i Požege) oštećeno je oko 250 objekata (od čega je 50 objekata teže oštećeno). Kao posljedica nevremena ozlijeđeno je 10 osoba. Pri padu stabla na vozilo oštećeno je i 1 vozilo. Na području Požeško-slavonske županije zabilježeni su i prekidi u opskrbi električnom energijom, kao i otežano odvijanje cestovnog prometa državnim i županijskim cestama zbog srušenih stabala. Dio članova lokalnog Stožera CZ gradova Lipik, Pakrac i Pleternica angažirani su na području koje je zahvatilo nevrijeme.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

Ukupno je 16 gradova i općina Vukovarsko-srijemske županije pogođeno nevremenom. Jedan vatrogasac iz DVD Tovarnik preminuo je prilikom intervencije u Tovarniku, prirodnom smrću. Ukupno je 30 osoba zatražilo liječničku pomoć, a 4 je hospitalizirano. Srušen je 1 zvonik crkve te je vjetar raskrio krov na 3 škole. Bilo je prekida u opskrbi električnom energijom (oko 20.000 korisnika bez struje) zbog čega su i dalje angažirani djelatnici HEP-a koji rade na otklanjanju kvarova. Zbog nestanka električne energije, otežana je opskrba vodom u naseljima: Tovarnik, Ilaća, Banovci, Nijemci, Đeletovci, Lipovac, Apševci, Podgrađe, Gunja, Vrbanja, Drenovci.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Prema dosad prikupljenim podacima na području Osječko-baranjske županije (područje grada Đakova, te općina Strizivojna i Trnava) zabilježeno je 5 oštećenja krovova objekata. Na području Osječko-baranjske županije zabilježeni su i prekidi u opskrbi električnom energijom, kao i otežano odvijanje prometa zbog srušenih stabala. Ukupno je bez opskrbe električnom energijom na području Osječko-baranjske županije bilo 6605 korisnika. Djeatnici HEP-a su na terenu te još uvijek otklanjaju kvarove.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Na području Virovitičko-podravske županije nisu zabilježene veće štete tijekom nevremena koje je 19. srpnja 2023. godine zahvatilo područje kontinentalne Hrvatske. ŽC 112 Virovitica je zaprimio 2 poziva koja su se odnosila na navedeno nevrijeme s informacijom o srušenom stablu na prometnicu i malom oštećenju krova 1 stambenog objekta.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)