25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nevrijeme u Osijeku i Slavoniji: Iz minute u minutu…

13 min read
Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a Hrvatske danas je ranije izvijestilo o razini upozorenja za cijelu zemlju, kako se oblaci i oluja preko Kvarnera i Istre iz Italije kreću prema kontinentu zemlje.

UPDATE 22.7.’23. u 11:20 sati – Ravnateljstvo Civilne zaštite dostavilo podatke za sve županije u Hrvatskom od kojih izdvajamo podatke za Slavoniju

Virovitičko-podravska županija – Područje Virovitičko – podravske županije oko 18:20 sati zahvatilo je nevrijeme, pri čemu je ŽC 112 Virovitica imao 9 dojava građana. Dojave su se prvenstveno odnosile na pad stabala, prodor otpadne vode iz šahta u Virovitici te kvar na željezničkom prijelazu (dignuti polubranici) pri udaru groma u ulicama Zbora narodne garde i Vinkovačke ulice.

Osječko-baranjska županija – Jučer oko 18:45 sati područje Osječko-baranjske županije zahvatilo je nevrijeme, pri čemu je ŽC 112 Osijek imao dojave o 233 događaja. Dojave su se prvenstveno odnosile na pad stabala na prometnice i javne površine, oštećenja krovišta i osobnih vozila. Došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom (na području cijele županije pogođeno 7000 korisnika). Još ima sporadičnih manjih kvarova na niskonaponskoj mreži, a normalizacija opskrbe se očekuje tijekom prijepodneva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Brodsko-posavska županija – Djelatnici HEP-a jučer su sanirali posljedice nevremena od 19. srpnja na području Nove Gradiške i Slavonskog Brod. Na području Brodsko-posavske županije bilo je ukupno angažirano oko 1370 vatrogasaca s 460 vozila te su imali oko 500 intervencija. Ekipe HEP-a su na terenu i rade na sanaciji kvarova, trenutno je oko 1500 korisnika na visokom naponu i oko 5000 korisnika na niskom naponu bez električne energije. 21. srpnja ŽC112 zaprimio je 20-ak dojava građana o jakom olujnom nevremenu koje je zahvatilo naselje Oriovac. Jak vjetar praćen kišom oštetio je desetak krovova te je porušeno više stabala, najviše štete zabilježeno je u parku u centru Oriovca. Nekoliko stabala palo je na elektroenergetske vodove te je došlo do prekida u opskrbi električnom energijom u dijelu Oriovca. ŽC 112 Slavonski Brod obavijestio je DVD Oriovac te izvijestio načelnika Stožera civilne zaštite općine Oriovac.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vukovarsko-srijemska županija – 21. srpnja do 16:30 sati ŽC 112 Vukovar zaprimio je ukupno 83 poziva za vremenske nepogode od 19. srpnja, kojima su se tražile tehničke intervencije u svezi saniranja nastale štete te su isti usmjereni na nadležne službe. 21. srpnja od 19:00 sati do ponoći zaprimljeno je ukupno 360 poziva, od čega je 116 vezano za vremenske nepogode, od kojih 55 tehničke intervencije vatrogasaca i 61 poziv vezan za posljedice olujnog nevremena. Uslijed udara groma došlo je do požara na osobnom vozilu u Vinkovcima. Ekipe svih službi su na terenu i otklanjaju posljedice nevremena. HEP Vinkovci sa sanacijom električne mreže prekinuo je oko 22:00 sata te s radom nastavljaju u jutarnjim satima. Cesta D46 (Tovarnik – Orolik) zatvorena je u 19:55 za sav promet do daljnjeg zbog pada dalekovoda te se vozi obilaznim putevima. U protekla 24 sata zaprimljena je jedna dojava o padu muške osobe s krova (Privlaka) tijekm sanacije krovišta, isti je prevezen u OB Vinkovci gdje su mu utvrđene lakše tjelesne zljede.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Požeško-slavonska županija – Vatrogasci DVD-a Pakrac odradili su 21. srpnja 20 tehničkih intervencija sanacije štete na području grada Pakraca. Vatrogasci JVP grada Požege imali su 15 intervencija na području grada Požege, DVD Pleternica 36 intervencija na području grada Pleternice i DVD Lipik 25 tehničkih intervencija na području Lipika. Bez opskrbe električnom energijom na području HEP-a Požega su mjesta Paka, Imrijevci, Veliki i Mali Bilač, Ćosine Laze, Vasine Laze, Laze Prnjavor, Seoci, Gradski Vrhovci, Crkveni Vrhovci i Škrabutnik. Na području HEP-a Lipik bez opskrbe električnom energijom su još Gornji Čaglić, Poljana, Marino Selo, Kraguj i Čaglić. Osim vatrogasnih snaga na ugroženom području sudjelovali su i djelatnici komunalnih poduzeća, policije, članovi stožera civilne zaštite gradova Pakraca, Lipika i Pleternice te građani.

Detaljni podatci za Osječko-baranjsku županiju

Vatrogasci Osijeka – gasili požar otvorenog prostora (1ha) u Josipovcu, intervencija po dojavi da se iz Industrijske zone u Osijeku u pravcu istoka vidi crni gusti dim.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vatrogasci DVD Gornji grad Osijek –  gasili požar otvorenog prostora i smeća u Vinogradskoj ulici u Osijeku.

Vatrogasci Đakova i Strizivojne – gasili požar kuće u Strizivojni.

Vatrogasci Valpova- imali su tehničku intervenciju uklanjanje stabla koje je palo na osobno vozilo u Valpovu.

Vatrogasci  Čepina – imali tehničku intervenciju sanacije krovišta na dva mjesta u Čepinu.

Vatrogasci Topolja – imali tri tehničke intervencije, Sanirali krovište kuće, uklanjali stablo s ulice, uklanjali stablo koje je palo žice električnog dalekovoda

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vatrogasci Karanca – imali tehničku intervenciju pranja kolnika prema graničnom prijelazu Batina.

Vatrogasci Kneževih Vinograda– imali su dvije tehničku intervenciju uklanjanja stabla s ceste.

Vatrogasci Velimirovaca – ispumpavanja vode iz kanala koja je prijetila kući.

Vatrogasci Našica – imali tehničku intervenciju uklanjanje zmije s ulaza kuće u Ceremošnjaku.

HEP- ukupno 7 056 korisnika je bilo bez. el. energije na području naše županije,( u vremenu od 18,30 do 01,33 sata nije bilo el. energije, kako su djelatnici HEP-a otklanjali kvarove tako su korisnike uključivali u sustav), većina korisnika ima el. energiju, ostali su korisnici kojima nedostaje po jedna faza (nisko naponska mreža) ali je to manji broj koji će se otklonit u dopodnevnim satima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

UPDATE 22.7.’23. u 1:15 sati

Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a Hrvatske sinoć je oko 20 sati objavilo posljednje sumirajuće podatke za slavonske županije zahvaćene poslijepodnevnim nevremenom u petak 21. srpnja. Najveće štete nastale su u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, makar je i Virovitičko-podravska imala ozbiljnih šteta. Osječko-baranjska županija, čini se u prvi mah, prošla je najblaže, no posljednji podatci otkrivaju kako je i opet veliki broj domaćinstava ostao bez električne energije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako su sinoć javili iz Civilne zaštite, uslijed nevremena bez opskrbe električnom energijom ostalo je 1.665 korisnika s područja Valpova, 783 korisnika s područja Đakova te 2.100 korisnika s područja Baranje.

IZVJEŠĆA CIVILNE ZAŠTITE PO ŽUPANIJAMA U SLAVONIJI

Brodsko – posavska županija – ŽC 112 Slavonski Brod zaprimio je više desetaka dojava građana o oštećenim krovovima (6 oštećenja) u općini Oriovac. Nevrijeme je uzrokovalo pad više stabala u parku zbog čega su angažirani pripadnici DVD-a Oriovac i DVD-a Lužani, a sazvana je i sjednica Stožera civilne zaštite Općine Oriovac.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Virovitičko – podravska županija – Područje Virovitičko – podravske županije oko 18:20 sati zahvatilo je nevrijeme, pri čemu je ŽC 112 Virovitica imao 9 dojava građana. Dojave su se prvenstveno odnosile na pad stabala, prodor otpadne vode iz šahta u Virovitici te kvar na željezničkom prijelazu (dignuti polubranici) pri udaru groma u ulicama Zbora narodne garde i Vinkovačke ulice

Osječko – baranjska županija – Područje Osječko-baranjske županije oko 18:40 sati zahvatilo je nevrijeme, pri čemu je ŽC 112 Osijek imao nekoliko desetaka dojava. Dojave su se prvenstveno odnosile na pad stabala na prometnice i javne površine, odnijete krovove i nestanak električne energije. Zbog nevremena i velikog broja poziva u ŽC 112 Vukovar, dolazi do prelijevanja poziva u ŽC 112 Osijek. Uslijed nevremena bez opskrbe električnom energijom ostalo je 1.665 korisnika s područja Valpova, 783 korisnika s područja Đakova te 2.100 korisnika s područja Baranje. Otklanjanje kvarova je u tijeku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vukovarsko – srijemska županija – Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je veći broj poziva zbog intenzivne kiše i jakog vjetra koji je nosio krovove i lomio stabla. Grom je udario u kuću, olujni vjetar polomio je šator s moto susreta, a uslijed jake kiše i vjetra dogodilo se slijetanje automobila u kanal. Obaviještene su sve nadležne službe.

— — — — — — — — — — — — — — — —

Podsjećamo, za danas je na snazi i dalje ‘narančasti alarm’ za Osijek i Slavoniju.

– Vrijedi od 22.07.2023 00:00:00 do 22.07.2023 23:59:59 | Stupanj pripravnosti: Narančasto. U noći i ujutro prema kraju dana moguće je grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnijom oborinom. Vjerojatnost grmljavine > 80 % – javlja DHMZ i dodaje…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Budite spemni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Foto: DVD Oriovac, DVD Vrpolje, DVD Valpovo, Civilna zaštita, Facebook (screenshot)


UPDATE 21.7.’23 u 19:56 sati

Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a Hrvatske donio je nove podatke po županija, što uključuje sada uz Brodsko posavsku i Virovitičko-podravsku, Osječko-baranjsku, a iz razgovora s Centrom 112 u Osijeku ranije znamo da je stradala i Vukovarsko-srijemska.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

VIROVITIČKO – PODRAVSKA ŽUPANIJA – Kratko nevrijeme zahvatilo je oko 18:20 sati Viroviticu. Županijski centar 112 Virovitica zaprimio je nekoliko dojava vezanih uz srušena stabla na prometnicu te prodor vode iz šahtova u Virovitici. Zbog udara groma u Virovitici nisu podignuti polubranici na pružnom prijelazu u ulicama Zbora narodne garde i Vinkovačka.

BRODSKO – POSAVSKA ŽUPANIJA – ŽC 112 Slavonski Brod zaprimio je 10-ak dojava o oštećenim krovovima u općini Oriovac. Obaviještene su sve žurne i nadležne službe.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA – I područje Osječko-baranjske županije zahvatilo je nevrijeme pri čemu je ŽC 112 Osijek imao više od 10 dojava koje su se prvenstveno odnosile na pad stabala na prometnice i javne površine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

UPDATE 21.7.’23. u 19:35 sati

Šef Centra 112 Osječko-baranjske županije poručuje da smo za sada dobro prošli, ali da nije gotovo, ne samo u Osječko-baranjskoj županiji. već u cijeloj Slavoniji.

– Oriovac je jače stradao. Nešto je drugdje drveća palo, udar groma je u Virovitici srušio rampu na pružnom prijelazu. Vjetar je za sada bio dosta slabiji nego zadnji puta – kazao je uvodno Zvonko Grgec za OsijekExpress.com, a na upit je li gotovo za ovu rundu, zastao je…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ne mogu to procijeniti. Gledamo radarske snimke, ali za tren se promijeni smjer. Štoviše, radar prati niske oblake i oborine, a nikada ne znaš što je iznad i hoće li kakva temperaturna pomjena ili promjena u tlaku nešto stvoriti i spustiti. Tako da… – nije zaključio misao Grgec.

Dodao je potom Grgec i podatke koje ima s terena…

ŽC 112 Slavonski Brod – 18,23 sata nas izvješćuju da je Oriovac pogodilo jako grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom. Polomljena stabla… DVD Oriovac pokušava raskrčiti štetu ispred svog spremišta kako bi izišli na intervenciju pomoći građanima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

ŽC 112 Vukovar – jak vjetar, pada kiša, puno poziva, odnijelo krovove, stabla po cestama, grom udario u kuću, imaju puno toga, šator sa moto susreta potrgan, slijetanje auta u kanal…

ŽC 112 Virovitica – dva srušena drveta u Virovitici, udar groma… spustila se rampa od pružnog prijelaza u Virovitici. Bilo jako malo sitnog leda.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

ŽC 112 Osijek – danas u vremenu od 00 do 18 sati primio je pozive za 145 događaja, od čega u Požegi 13, Slavonskom Brodu 8, Vukovaru 17 i Rijeci 22.

UPDATE 21.7.’23. u 19:13 sati

Radarska snimka Rain Alarma pokazuje kako nam se približio potpuno i ‘drugi oborinski krak’, ali svakako manji u promjeru, što sugerira manje kiše i brži kraj, ali ponavljamo, nitko od nas nije meteorolog.

UPDATE 21.7.’23. u 19:00 sati

Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a Hrvatske u 18:30 sati donosi nove podatke po županijama. U Slavoniji za sada iznose podatke o intervencijama u Brodsko-posavskoj županiji. Naša neslužbena saznanja su kako je u Osječko-baranjskoj za sada leda bilo u Klokočevcima.

IZVJEŠĆA CIVILNE ZAŠTITE

BRODSKO POSAVSKA ŽC 112 Slavonski Brod zaprimio je 10-ak dojava o oštećenim krovovima u općini Oriovac. Obaviještene su sve žurne i nadležne službe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

GRAD ZAGREB I ZAGREBAČKA ŽUPANIJA – Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više od 400 dojava građana o posljedicama nevremena praćenog jakom kišom i vjetrom na području Zagreba i Zagrebačke županije. Dojave su se većinom odnosile na srušena stabla, ispumpavanja, kvarove na električnim i telekomunikacijskim vodovima te veću količinu vode na cestama. Obaviještene su sve nadležne službe koje su upućene na teren.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

ISTARSKA ŽUPANIJA – ŽC 112 Pazin zaprimio je 80-ak poziva vezano uz posljedice nevremena koje je najprije zahvatilo zapadni, sjeverozapadi i središnji dio Istre, a kasnije i područje Pule. Najviše dojava bilo je o srušenim stablima i granju na prometnicama, oštećenim vozilima, srušenim i nagnutim električnim i telefonskim stupovima te poteškoćama u prometu. Uslijed pada više stabala u autokampu u Novigradu ozlijeđena je jedna osoba, a po dolasku HMP naknadno je zatražena pomoć za još 5 osoba u kampu. sve osobe su zbrinute na licu mjesta, imale su lakše ozljede (ogrebotine i sl.). Zaprimljena je i dojava o nestanku osobe s jedrilice kod Novigrada, za kojom je potraga u tijeku. 

PRIMORSKO GORANSKA ŽUPANIJA – Zbog jake kiše i olujnog vjetra ŽC 112 Rijeka zaprimio je više desetaka dojava o srušenim stablima i električnim stupovima. Na području grada Rijeke zabilježene su 42 dojave koje su najviše odnosile na srušena stabla, no zabilježeni su i oštećeni krovovi te automobili. Na području Opatije, Volovskog, Matulja, Kastava, Delnica, Lokva zaprimljeno je 10-ak dojava koje se odnose najviše na pad stabala, oštećenja stupova električne energije te pri tome nekoliko oštećenih vozila. Zabilježena je jedna dojava s brodice koja traži pomoć – poziv preusmjeren na Središnjicu za traganje i spašavanje na moru – MRCC. Na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci otkinuo se dio velike kontejnerske dizalice sa kontejnerskog terminala i naslonio se na privezani brod.  Zbog poremećaja u radu trafostanice TS 110/20 kV Matulji bez električne energije je 450 korisnika, a otklanjanje je u tijeku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

BJELOVARSKO BILOGORSKA ŽUPANIJA – Oko 17:35 sati grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom pogodilo je i područje Bjelovarsko-bilogorske županije. ŽC 112 Bjelovar zaprimio je  50-ak poziva građana, najviše s čazmanskog područja o srušenim borovima i stablima, oštećenim el. vodovima, oštećenim krovištima,  prometnicama. Obaviještene su sve žurne i nadležne službe.

UPDATE 21.7.’23. u 18:52 sati

Radarska snimka Rain Alarma u 18:45 sati pokazuje kako smo se nalazili u Osijeku u središtu jednog ‘kraka’ oborina, ali nije još gotovo. Nitko od nas u redakciji nije meteorolog, tumačimo snimke kao i svaki laik, ali doima se kako će novi val oborina stići vrlo skoro. Doima se, slabiji.

UPDATE 21.7.’23. u 18:48 sati

Vatrogasci su u međuvremenu poslali niz savjeta u slučaju olujnog nevremena, odnosno kako se ponašati tijekom oluje… Savjetuju – što prije pronađite zaklon u čvrstom objektu, ako se sami odlučite na uklanjanje posljedica nevremena, obratite pozornost prvenstveno na vlastitu sigurnost, u slučaju potrebe za vatrogasnom intervencijom na objektu, uslijed pada stabla, oštećenja krovišta ili drugih dijelova objekta, vatrogascima dajte sve informacije koje od vas traže kako bi lakše odredili prioritetnost dojava. U slučaju potrebe zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

UPDATE 21,7.’23. u 18:33 sati

DHMZ je upozorenje za Osijek i Slavoniju podigao na ‘crveni razinu’. To je najviša razina opasnosti. Niže se nalazi upozorenje…

Čitatelji javljaju kako je u Baranji snažan vjetar i jaka kiša, kako u Klokočevcima kod Našica, uz jak vjetar kišu, pada i led…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Vrijedi od 21.07.2023 17:00:00 do 21.07.2023 23:59:59. Stupanj pripravnosti: Crveno. Moguće je grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom, obilnom oborinom te tučom. Količina oborine > 20 mm; Vjerojatnost grmljavine > 90 %. Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti.

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Počela je kiša, vjetra gotovo i nema. Grmljavina u Osijeku dolazi s juga, radarske snimke Rain Alarma ukazuju da nam nevrijeme tek dolazi.

Na snazi u Osijeku i Slavoniji je ‘narančasti alarm’ za grmljavinsko nevrijeme, moguće se bujične poplave, jak vjetar i ponegdje tuča.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a Hrvatske danas je ranije izvijestilo o razini upozorenja za cijelu zemlju, kako se oblaci i oluja preko Kvarnera i Istre iz Italije kreću prema kontinentu zemlje.

IZVJEŠĆA CIVILNE ZAŠTITE

Primorsko – goranska županija

Županijski centar 112 Rijeka zaprimio je više desetaka dojava o srušenim stablima i električnim stupovima, oštećenim vozilima, problemima na moru, nestanku električne energije i većoj količini vode na cesti. Zabilježena je jedna dojava s brodice koja traži pomoć – poziv je prebačen na MRCC. Na kontejnerskom terminalu Brajdica u Rijeci, na terminal je pala dizalica. Nema ozlijeđenih. Sve žurne i nadležne službe su obaviještene.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Istarska županija

Županijski centar 112 Pazin zaprimio je više desetaka poziva o rušenju stabala i električnih stupova. U autokampu „Sirena“ u Novigradu ozlijeđena je jedna osoba. U Poreču jedrilica ne može uploviti u pristanište. Obaviještene su nadležne službe.

Zagreb i Zagrebačka županija

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više od 300 dojava građana o posljedicama nevremena praćenog jakom kišom i vjetrom na području Zagreba i Zagrebačke županije. Dojave su se većinom odnosile na srušena stabla, ispumpavanja, kvarove na električnim i telekomunikacijskim vodovima te veću količinu vode na cestama. Obaviještene su sve nadležne službe koje su upućene na teren.

Foto: OsijekExpress.com & Rain Alarm (screenshot)