25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Bez struje u Slavoniji još tisuće domaćinstava! Vojska stigla u pomoć, stiže ih još…

4 min read
Ranije tijekom dana javili smo kako se Osječko-baranjska županija 'vratila u prvobitno stanje', što se napajanja električnom energijom tiče, kao i prohodnosti cesta, ali sanacija šteta trajat će.

Ravnateljstvo Civilne zaštite objavilo je najnovije podatke o saniranju posljedica neveremena u tri slavonske županija. Još je veliki broj kućanstava bez struje, dio prometnica nije prohodan, a na popravcima i raščišćavanju uključeni su pripadnici Hrvatske vojske. Još je jedna ‘runda’ poslana. Najteže je u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ranije tijekom dana javili smo kako se Osječko-baranjska županija ‘vratila u prvobitno stanje’, što se napajanja električnom energijom tiče, kao i prohodnosti cesta, ali sanacija šteta trajat će.

INFORMACIJE CIVILNE ZAŠTITE

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA: Nevrijeme je oko 19:40 sati zahvatilo općine Okučani i Gornji Bogićevci. ŽC 112 Slavonski Brod zaprimio je 4 dojave građana koje su se najviše odnosile na oštećenja krovova kuća i pomoćnih gospodarskih objekata te padu više stabala. O svemu su obaviještene nadležne službe, dok su DVD Okučani (5/1) i DVD Gornji Bogićevci (7/2) imali ukupno 10 tehničkih intervencija. Zaprimljeno je i više od 10 dojava građana o iskrenjima na dalekovodu i niskonaponskoj mreži, o čemu je obaviješten HEP Slavonski Brod. Tijekom dana (22. srpnja) djelatnici HEP-a, Elektre Slavonski Brod i Vinkovci su radili na otklanjanju kvara na dalekovodima i niskonaponskoj mreži na području Brodsko-posavske županije. Zbog nevremena koje je 21. srpnja zahvatilo Općinu Oriovac, vatrogasci DVD-a Oriovac (9/3) imali su tijekom jučerašnjeg dana 21 tehničku intervenciju na uklanjanju stabala drveća s električnih vodova, obiteljskih kuća te ostalih objekata, kao i uklanjanju crjepova s objekata koji su bili prijetnja za građane. S intervencijama su završili u 15:00 sati.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA: 22. srpnja od ponoći do 16:30 zaprimljeno je ukupno 611 poziva, od čega je 201 poziv vezan za vremenske nepogode, od čega 183 za tehničke intervencije vatrogasaca i 18 za saniranje posljedica olujnog nevremena. Danas (23. srpnja) djelatnici svih angažiranih službi će nastaviti otklanjati posljedice nevremena, a uključeni su i pripadnici HV. Tijekom jučerašnjeg dana djelatnici Elektre Vinkovci su uz pomoć djelatnika ostalih Elektri i kooperanata sanirali najveća oštećenja na dalekovodima srednjeg napona i mreži niskog napona. Trenutno je oko 3.300 korisnika u prekidu napajanja. Većina dalekovoda je sanirana. Sve prometnice u županiji su prohodne.

Trenutno su 23 trafostanice bez napajanja i to:

  • područje Županje: 15 TS nema napajanje i oko 950 potrošača je bez električne energije (Cerna, Babina Greda, Bošnjaci, Kruševica, Spačva, Bošnjaci, Retkovci, Kladavac)
  • područje Vinkovaca: 7 TS nemaju napajanje i oko 1.600 potrošača je bez električne energije (Otok, Komletinci, Šurakovac, Stari Mikanovci, Jelac, Kunjevci)
  • područje Vukovara: 1 TS nema napajanje i oko 550 potrošača je bez električne energije (Berak, Slakovci, Srijemske Laze, Orolik, Sotin, Banovci)
  • područje Iloka: sve TS imaju napajanje i oko 200 potrošača je bez električne energije (Ilača, Lovas, Radoš)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tijekom današnjeg dana nastavit će se radovi jednakim intenzitetom kao i prethodnog dana. U protekla 24 sata zaprimljena je jedna dojava o padu crijepa na glavu muške osobe (Otok kod Vinkovaca) tijekom sanacije krovišta, ozlijeđena osoba bila je pri svijesti, a HMP je izašla na intervenciju. Zbog potrebe sanacije i raščišćavanja posljedica nevremena za područje Vukovarsko-srijemske županije 22. srpnja zatražen je dodatni angažman Oružanih snaga Republike Hrvatske te angažman vatrogasnih snaga.
 
POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA: Tijekom 22. srpnja od jutra je nastavljena sanacija oštećenja koja su nastala uslijed prijašnjih nevremena, u kojima su sudjelovali vatrogasci s područja Lipika, Požege, Pleternice i Pakraca te općine Brestovac, djelatnici gradskih komunalnih poduzeća, djelatnici šumarije, pripadnici HGSS-a – Stanice Požega, djelatnici tvrtke Poduzeće za ceste d.o.o. Slavonski Brod, djelatnici Elektre Lipik i Požega.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

  • Na širem području Grada Lipika u intervencijama su sudjelovali: JVP Požeško – slavonske županije, dobrovoljnna vatrogasna društva Lipik, Brezine, Antunovac, Poljana, Marino Selo, Dobrovac, Brekinska, Gaj i Filipovac te je odrađena 21 tehnička intervencija
  • Na području Grada Pakraca na 20 tehničkih intervencija sudjelovali su vatrogasci JVP Požeško – slavonske županije i DVD-a Pakrac
  • Na području Grada Pleternice na 19 tehničkih intervencija sudjelovali su vatrogasci JVP PSŽ i DVD-a Pleternica, DVD-a Gradac, DVD-a Buk, DVD-a Čaglin i DVD-a Velika
  • Na području Općine Brestovac na 20 tehničkih intervencija sudjelovali su vatrogasci JVP PSŽ i DVD-a Brestovac te DVD-a Jakšić
  • Na području Grada Požege na 2 tehničke intervencije sudjelovali su vatrogasci JVP Grada Požege. I dalje se radi na sanaciji štete na krovištima obiteljskih kuća i drugih objekata te uklanjanju porušenih stabala

Na intervencijama su svi raspoloživi djelatnici Elektre Lipik i Požega te rade na stabilizaciji opskrbe. Trenutno na području Elektre Lipik bez opskrbe električnom energijom su naselja Bujavica, Korita, Jagma, Subocka i Kričke, između 60 i 100 korisnika mreže. Uspostava opskrbe se očekuje tijekom sutrašnjeg dana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na području Elektre Požega također je angažiran veliki broj djelatnika HEP-a na otklanjanju oštećenja na elektromreži. Trenutno bez opskrbe električnom energijom na području Elektre Požega su potrošači u naseljima Laze Vasine, Laze Prnjavor, Gradski Vrhovci, Crkveni Vrhovci i Škrabutnik, s tim da se za pojedina naselja opskrba pokušava organizirati agregatima.

I dalje je državna cesta DC47 Lipik-Novska zatvorena za sav promet zbog velikog broja srušenih stabala. U tijeku je raščišćavanje.

Foto: MUP (screenshot)