21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dogovor s policijom: Od danas u primjeni kategorizacija navijača na ‘rizične’ i ‘nerizične’

2 min read
Sve navedeno rezultiralo je donošenjem odluke o novoj kategorizaciji navijača na „rizične“ i „nerizične“, a koja kategorizacija se primjenjuje od današnjeg dana.

Danas je nakon godinu dana od potpisivanja i primjene Protokola o sigurnosti na utakmicama visokog rizika u Ravnateljstvu policije održan radni sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Ravnateljstva policije i Hrvatskog nogometnog saveza na temu analize učinaka primjene navedenog Protokola. Naime, analizirajući stanje sigurnosti uoči i nakon odigranih nogometnih utakmica, kao i komunikaciju i suradnju svih dionika, a od primjene Protokola, zaključak je da je došlo do unaprjeđenja suradnje navijača, klubova, HNS-a i policije, javlja policija u priopćenju koje prenosimo u cijelosti…

PRIOPĆENJE

Također, u proteklih godinu dana sigurnosna situacija među navijačkim skupinama na utakmicama nacionalnih i međunarodnih natjecanja te utakmicama hrvatske nogometne reprezentacije, bila je dobar preduvjet da Ravnateljstvo policije i Hrvatski nogometni savez porade na usklađivanju s Rezolucijom vijeća EU broj OJ C 322 te s tzv. Europskim nogometnim priručnikom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sve navedeno rezultiralo je donošenjem odluke o novoj kategorizaciji navijača na „rizične“ i „nerizične“, a koja kategorizacija se primjenjuje od današnjeg dana.

Što to znači u praksi? Izuzevši prijestupnike koji imaju zabranu posjeta sportskih natjecanja odlukom suda koji o tome obavještava i HNS, primjenom nove kategorizacije navijača policija će organizatoru, temeljem podataka o prodanim ulaznicama ustupiti informaciju o broju rizičnih navijača (samo brojčani podatak!), a kako bi organizator mogao prilagoditi mjere sigurnosti na stadionu (npr. broj redara).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ravnateljstvo policije donijelo je ovakvu odluku nakon temeljite analize sigurnosne situacije vezane uz domaće nogometne utakmice, savjetovanja sa sigurnosnim stručnjacima te analizom postojeće prakse u drugim EU državama koje primjenjuju ovakvu kategorizaciju navijača, a sve s ciljem osiguranja sigurnog i ugodnog okruženja za sve sudionike nogometnih natjecanja.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)