25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Razminiranje Kopačkog rita traje 12. dan! Dovršenje se planira za 31. kolovoza!

2 min read
- Razminiranje područja je započelo 15. srpnja 2023., a dovršetak se, uz angažman svih kapaciteta sustava, planira za 31. kolovoza 2023.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut sa suradnicima je jučer obišao radove razminiranja koji se odvijaju na području Parka prirode Kopački rit, a u sklopu posjeta radovima održan je i radni sastanak sa zamjenikom župana Osječko-baranjske županije Josipom Miletićem, ravnateljem Javne ustanove Parka prirode Kopački rit Ivom Bašićem te izvoditeljima poslova razminiranja, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite i nastavlja…

– Na sastanku je naglašena važnost razminiranja Parka prirode Kopački rit i oslobađanje od minske opasnosti Osječko-baranjske županije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Kopački rit bio je jedno od najzagađenijih minski sumnjivih područja, što je potvrdio pronalazak nešto više od 5.600 mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava kroz realizaciju projekta Naturavite.

– Razminiranje područja je započelo 15. srpnja 2023., a dovršetak se, uz angažman svih kapaciteta sustava, planira za 31. kolovoza 2023.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Poslovima vrijednima nešto više od 7 milijuna eura, osiguranih iz državnog proračuna, iz minski sumnjivog područja isključit će se nešto više od 4,6 četvornih kilometara MSP-a s područja Osječko-baranjske županije.

– Uz  posebne mjere zaštite prirode razminiranje će obavljati gotovo svi ljudski resursi sustava.

– Dovršetkom navedenih poslova bit će ispunjene pretpostavke ostvarenja ovogodišnjeg Plana proutuminskog djelovanja, po kojem se Osječko-baranjska županija u potpunosti oslobađa minske opasnosti do kraja godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Podsjetimo, razminiranje područja Kopačkog rita, bio je primarni cilj projekta „Razminiranje, obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji –  Naturavita“, financiranog bespovratnim sredstvima Europske unije, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.“ – zaključuje se u priopćenju Ravnateljstva.

Foto: MUP (screenshot)