25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vrh na Dravi kod Osijeka bit će za vikend! “Ne idite na šetnicu, ni pješke ni čamcem, kao ni na kupanje…”

4 min read
- Apeliramo na sugrađane vezano za kupanje, jer imamo dosta upita, a vidite što sve Drava nosi, da to ne čine. Odnosi se to i na šetanje i vožnje čamcem - zaključio je načelnik Stožera Mato Lukić.

Pozvani su danas na sastanak Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije svi načelnici i gradonačelnici općina i gradova koji se nalaze na slivu rijeke Drave. Stigli su na sastanak MUP, HGSS, vatrogasci… Stanje nije za paniku, ali je za dobru pripremu.

Nakon sjednice Stožera CZ OBŽ, izjave su nizali načelnik stožera Mato Lukić, ujedno i dožupan OBŽ, za njim iz Hrvatskih voda Željko Kovačević, svakako i zamjenik gradonačelnika Osijeka i načelnik stožera Grada Osijeka Dragan Vulin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Visoki stupanj pripravnosti je donesen u nedjelju. Na sjednici je donesena odluka da su svi u stanju priravnosti do opoziva. Nadamo se da će vodni val proći što prije. Obišči smo kritične točke na području OBŽ. Ponajprije se odnosi na područje vikend naselja Karašica gdje je izgrađeno oko 750 metara ‘box barijera’. Nadamo se da ovaj vodni val neće donijeti veće štete – kazao je uvodno Mato Lukić, dodajući da bi kupanje, vožnje čamcem, šetnje…, valjalo suspendirati…

– Apeliramo na sugrađane vezano za kupanje, jer imamo dosta upita, a vidite što sve Drava nosi, da to ne čine. Odnosi se to i na šetanje i vožnje čamcem – zaključio je načelnik Stožera Mato Lukić.

– Svjedočimo rekordnim protocima rijeke Drave iz Slovenije. Koordiniramo sve aktivnosti, radimo procjene… – počeo je Željko Kovačević, dodajući da HEP u akumulacijama zadržava dio vode iz Drave, prije nego joj se ‘priključi’ Mura, ali svakako svake sekunde prolazi oko 3.000 kubika vode.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Vodostaji su višlji nego 2014. godine kada smo imali izvanrednu situaciju. Na pojedinim postajama, kao na Botovu, bilježe se povijesne vrijednosti. Mi smo sada u ovom trenutku angažirani na području VPŽ, a kod nas kroz dva-tri dana, u Osijeku za vikend – nizao je Željko Kovačević iz Hrvatskih voda, dodajući da se pripremaju vreće, pijesak, da se radi na obranama.

Na Karašici je napravljeno više od kilometra zaštita, dodaje, upozoravajući da poplave nisu atrakcija, već jedan incidentan i izvanredni događaj.

Procjena vodostaja na vrhu vodnog vala u Osijeku je i dalje oko +470 centimetara, ali uz odstupanja od +/- 20-ak centimetara. Ne očekuje se da će Dunav utjecati na Dravu u ovom trenutku, ali se stvari uvijek mogu promijeniti, dodaje Kovačević. Kada bi Dunav narastao, bilo bi teškoća, ali za sada nema takvim najava i pretpostavki, procjena.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Stanje je ozbiljno, ali nema mjesta panici. Očekujemo u Osijeku vrlo visok vodostaj. Imamo rekordne protoke. U ovom trenutku znamo da će se Drava izliti na lijevu obalu, na šetnicu. Ponašakte se odgovorno, ne idite na šetnicu. Drava će biti visoka, brza, mutna i nosi svašta… – kazao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Kritičnih točaka Osijek nema, dodaje Vulin. Obaloutvrda će očuvati Osijek. Provode se jedino aktivnosti oko čuvanja ZOO vrta.

Podsjećamo…

U Podravskoj Moslavini vatrogasci su načinili branu, u Viljevo su stigli kamioni zemlje, U Donjem Miholjcu i Pterijevcima se kontroliraju nasipi, Belišće je pripremilo vreće i pijesak, u Valpovu su krenuli s izradom zečjih nasipa… Osječko-baranjska županija priprema se za vrh vodnog vala na rijeci Dravi, čiji se vodostaj u Osijeku očekuje oko +470 centimetara.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Jutros u 7 sati vodostaj Drave kod Osijeka iznosio je +248 centimetara. Iz sata u sat i dalje raste za 1 do 2 centimetra. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava u većem dijelu Osječko-baranjske županije kako se vodni val premješta iz Podravine u Slavoniju, a od jučer su u radove uz korito rijeke krenuli i u Virovitičko-podravskoj županiji gradnjom zečjih nasipa uz pojedina naselja.

Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije jutros je izvijestio o poduzetim mjerama Civilne zaštite na terenu, u naseljima uz Dravu…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

PODRAVSKA MOSLAVINA: u Strosmaerovoj ulici djelatnici podizvođača Hrvatskih voda- „Karašica-Vučica“ – 13 osoba i pripadnici DVD Podravska Moslavina – 7 vatrogasaca radili branu oko kuće jedne mještanke.

VILJEVO: sanacija „čepa“ kod „Stare karaule“, dovezeno 8 kamiona zemlje, sudjelovao podizvođač Hrvatskih voda- „Karašica-Vučica“ sa 10 osoba. Što se tiče vodostaja ima još oko 2 metra do krune nasipa. 

DONJI MIHOLJAC: Hrvatske vode zatvorile ustave na Hobođ 1 i Hobođ 2, od sutra se planira 24 satno dežurstvo u smislu kontrole nasipa i eventualnog procjeđivanja.

BELIŠĆE: Stožer CZ imao sastanak sa djelatnicima Hrvatskih voda, pripremljene su vreće s pijeskom, sutra se planira postavljanje istih na kritična mjesta, obavijestili vikendaše, obiđena kritična područja, sutra sastanak lokalnog Stožera CZ.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

VALPOVO: vatrogasci Narda i Valpova, s lokalnim članovima udruga i mještanima (ukupno 120 osoba) punili vreće s pijeskom i izgrađivali zečji nasip u dužini od oko 150 metara na kritičnom dijelu  r. Drave kod naselja Nard.

PETRIJEVCI: u stalnom kontaktu sa zapovjednikom DVD Petrijevci i obilasku terena.

Iz DVD-a Valpovo ovako su opisali stanje na terenu…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Danas smo sudjelovali sa jednim vozilom i osam vatrogasaca na intervenciji zaštite od poplava u Nardu. Zahvaljujemo se svim mještanima, volonterima te članovima udruga “Labov”, Stožeru CZ grada Valpova, gradonačelniku i dogradonačelniku i članovima DVD-a Nard na vrlo uspješnoj i brzo odrađenoj akciji. DVD Valpovo i dalje stoji na usluzi mještanima Narda, i svim ostalim prigradskim naseljima grada Valpova te svima u Osječkoj-Baranjskoj županiji. Nadamo se kako neće biti potrebe za daljnjim intervencijama u obrani od poplava.

Foto: OsijekExpress.com