14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Drava: U Donjem Miholjcu izvanredne mjere! U Osijeku još 30-ak cm do izlijevanja!

2 min read
Drava kod Donjeg Miholjca stigla je do razine - izvanredno stanje. Vodostaj je ondje +522 centimetra. Dobra je vijest da je od ponoći do 7 sati jutros ondje Drava narasla tek 3 centimetra

– U prostorijama Hrvatskih voda u Donjem Miholjcu održat će se širi koordinativni sastanak Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i predstavnika Hrvatskih voda, obzirom da se na području Donjeg Miholjca očekuje vrhunac vodenog vala na rijeci Dravi – najavljeno je za danas prijepodne u Donem Miholjcu iz Stožera CZ i Osječko-baranjske županije.

U 5 sati jutros vodostaj Drave kod Osijeka bio je +340 centimetara. Dravi još treba 30-ak centimetara za prelijevanje na lijevu obalu, ne promenadu kod pješačkog mosta u Osijeku. A za 10-ak centimetara pripremno stanje obrane od poplava prijeći će u redovne mjere.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Drava kod Donjeg Miholjca stigla je do razine – izvanredno stanje. Vodostaj je ondje +522 centimetra. Dobra je vijest da je od ponoći do 7 sati jutros ondje Drava narasla tek 3 centimetra,veći dio sati stagnirala. Ali nije gotovo. Napokon, noćas je bila teška noć za vatrogasce s tog područja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vatrogasci Podravske Moslavine prepumpavali su vodu koja izvire ispod nasipa, pojačavali zemljane i zečje nasipe uz rijeku Dravu, izvijestio je jutros Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije o aktivnostima u posljednja 24 sata.

Za to vrijeme vatrogasci Črnkovaca, Šljivoševaca, Kućanaca, Marjanaca, Beničanaca, Gata, Veliškovaca, Donjeg Miholjca, Lacića i Našica punili su vreće sa pijeskom na nasipu Hobođ – Zabara kod Donjeg Miholjca, dodaje se u izvješću.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Na području uz rijeku Dravu (općine Bilje, Viljevo, Petrijevci, Podravska Moslavina, Petlovac, Popovac, Jagodnjak, gradovi Osijek, Valpovo, Belišće i Donji Miholjac) odrađene su pripreme za nadolazeći vodni val. Prati se situacija na terenu i po ukazanoj potrebi poduzimaju se aktivnosti na dodatnoj zaštiti ugroženog područja – zaključuje Centar 112.

– Ponovno moramo apelirati na građane, budući da imamo dojave, a i na terenu smo redovno, da pojedini sugrađani, konkretno u gradu Osijeku, si priušte nekakve odlaske na obalu Drave po noći i mraku, i to na dijelove koji su već na rubu prelijevanja, pokušavajući učiniti atraktivne slike. Molimo ih još jednom da to ne rade jer Drava je vrlo opasna, ne moramo pričati o tome već je dovoljno vidjeti što sve Drava nosi i kojom brzinom – poručio je jučer načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije i dožupan OBŽ Mato Lukić.

Foto: Centar 112 (screenshot, arhiva od jučer)