29. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Lučka kapetanija Osijek preporuča osigurati čamce i ne isplovljavati! Svakako ne stvarati valove…

2 min read
Ukoliko se plovidba ipak ne može izbjeći, to se nalaže svim sudionicima plovidbe, da plove smanjenom brzinom te da ne stvaraju veće valove - zaključuje se u objavi Lučke kapetanije.

Vodostaj Drave kod Osijeka jutros u 5 sati bio je +384 centimetra. Lijeva obala Drave kod Osijeka sada ‘pliva’. Prilazi šetnici kod pješačkog mosta i ZOO vrta su zatvoreni policijskim trakama i željeznim barijerama. Drava plovi brzo, oko 3.000 ‘kubika’ u sekundi, mutna je i nosi drvnu masu i otpad. Ne preporučuje se hodanje onuda, ali ni plovidba.

Javljeno je to jutros iz Lučke kapetanije Osijek, jer sve drugo bilo bi ‘koketiranje s opasnošću’. Bilo kakav balvan na rijeci, za koju su proglašene redovne mjere obrane od poplava, može biti ozbiljna opasnost za čamac. A stvaranje valova nezgodno za obalu, nasipe…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Temeljem izdanog ‘Priopćenja brodarstvu od 10.kolovoza 2023.g. broj 58/2023’, uslijed porasta vodostaja na donjem toku rijeke Drave, upozoravaju  se svi sudionici u plovidbi na otežane uvjete plovidbe zbog većeg broja naplavina koje plutaju rijekom, povećane brzine toka rijeke kao i opasnosti za plovidbu koje nisu vidljive pri visokom vodostaju – objavila je jutros putem Županijskog centra 112 Osječko-baranjske županije Lučka kapetanija Osijek, nastavljajući…

– Preporuča se voditeljima čamaca da idućih nekoliko dana za vrijeme trajanja visokog vodostaja ne isplovljavaju na riječni tok te da pravilno osiguraju vez svojih plovila. Ukoliko se plovidba ipak ne može izbjeći, to se nalaže svim sudionicima plovidbe, da plove smanjenom brzinom te da ne stvaraju veće valove – zaključuje se u objavi Lučke kapetanije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Na području uz rijeku Dravu (općine Bilje, Viljevo, Petrijevci, Podravska Moslavina, Petlovac, Popovac, Jagodnjak, gradovi Osijek, Valpovo, Belišće i Donji Miholjac) odrađene su pripreme za nadolazeći vodni val. Prati se situacija na terenu i po ukazanoj potrebi poduzimaju se aktivnosti na dodatnoj zaštiti ugroženog područja – objavila je i Civilna zaštita.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)