24. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Grad Osijek: Provode se tretmani suzbijanja komaraca i sa zemlje i iz zraka!

2 min read
Izdane su, stoga, nove preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Nakon poplavljivanja šumskog močvarnog područja koje okružuje grad Osijek, visokog vodostaja i vrhunca vodenog vala prošle nedjelje, pojavljuje se nova generacija poplavnih komaraca. Provedeni su larvicidni tretmani, u vremenskom intervalu kada je to bilo moguće provoditi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sada ostaje ‘uništiti’ sve nove generacije, tj. sve one komarce koji su se izlegli u šumskom području, te ih tretirati kako bi ih što manje došlo na područje grada Osijeka. Jedan dio je odrađen, a jedan dio će se riješiti danas i sutra – izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin.

– Dana 22. kolovoza imamo visoku brojnost komaraca po klopkama na području Sarvaša, šumskom području, dijelu koji je bio poplavljen tijekom visokih vodostaja. Broj komaraca po klopci je Sarvaš – šuma; 18347, a samom naselju Sarvaš je 14515. Najmanje brojke su u prigradskom naselju Brijest, njih 103 i u samom centru grada, 102 – rekao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Izdane su, stoga, nove preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Dana 22. kolovoza u jutarnjim satima proveden je adulticidni tretman iz zraka u šumskom području Sarvaša. U Josipovcu i Višnjevcu u jutarnjim satima također je proveden aviotretman, dok će se večeras provesti na području Halaševa.

Sa zemlje se provode tretmani 22. i 23. kolovoza u Sarvašu, Nemetinu, Donjem gradu, Tvrđi, središtu grada, Podravlju, Tvrđavici, Halaševu, Višnjevcu, Vikend naselju Karašica, te na Pampasu. U Tenji, Klisi, Cvjetnom naselju Briješću, adulticidni tretman sa zemlje provodi se 23. kolovoza.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U Josipovcu, Višnjevcu, Retfali, centru grada, Jugu 2, Novom gradu, Filopovici, Brijestu i Bosutskom tretmani sa zemlje provest će se 24. kolovoza. Toga dana tretman iz zraka provest će se i u općini Petrijevci, a 25. kolovoza u općini Erdut.

– Zaključno s tretmanima koji su provedeni danas u jutarnjim satima utrošili smo 1.080.000 EUR, na raspolaganju imamo još oko 420.000 EUR, što opet kažem? Vjerujem i nadam se da će biti dovoljno do kraja sezone, međutim ako još ne bude kraj ove bitke s komarcima, a utrošimo sva sredstva, osigurat ćemo i dodatna. Ovo nam je iznimno važno zbog zaštite građana od prenošenja zaraznih bolesti. To je prvi i osnovni razlog, onaj javno zdravstveni – zaključio je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Tekst i foto: Grad Osijek