28. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Zemlja bez granica u Valpovu, Đakovu, Belom Manastiru i Ernestinovu!

2 min read

U sklopu međunarodnog obiteljskog festivala Zemlja bez granica, a u organizaciji Udruge za rad s mladima Breza, u Valpovu su tijekom protekla dva dana (28. i 29. kolovoza) održane brojne radionice za djecu. Središnja tema svih radionica bila je “Moja povijest”, pa su festival „posjetili“ vitezovi i princeze, plesačice i plesači, a djeca i njihovi roditelji su uživali u pripremljenom programu na idiličnoj lokaciji valpovačkog parka, ispred dvorca Prandau-Normann. Veliki odaziv najmlađih još je jednom potvrdio kvalitetu ovog višegodišnjeg projekta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Poticanje dječje kreativnosti je ključno za našu budućnost i iznimno je važno ustrajati u tome. Zemlja bez granica je jedan od najvećih, ako ne i najveći obiteljski festival u Hrvatskoj i zbog kvalitete koju pokazuju udruga Breza kroz organizaciju festivala, ali i kontinuirani rad tijekom godine, Osječko-baranjska županija u njima prepoznaje partnera i nastavit će podržavati njihov rad – istaknuo je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako Osječko-baranjska županija prepoznaje značaj Zemlje bez granica i njen doprinos razvoju lokalne zajednice te je i ove godine izdvojila značajna sredstva za organizaciju festivala na čak četiri različite lokacije na području županije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ove se godine festival prvi put organizira izvan Osijeka, a radionice su do sada organizirane u Ernestinovu i Valpovu. Prva postaja ovogodišnjega najvećega kontinentalnog obiteljskog Festivala Zemlja bez granica održana je u Ernestinovu u Parku skulptura. U čak 19 radionica sudjelovao je veliki broj djece, njihovih roditelja, baka i djedova koji su svojim osmjesima i oduševljenjem najbolja potvrda uspješnosti Festivala koji je prvi puta održan u ruralnoj zajednici.

– Bio je užitak gledati obitelji kako zajednički sudjeluju u radionicama starih zanata, strpljivo uče nove vještine poput hodanja na štulama i runjenja kukuruza te nove tehnike ručne izrade svijeća, pletenja, tkanja, modeliranja glinom, crtanja klorofilom i izradom slika od mahovine. Naravno, bilo je tu i radionica društvenih igara i 3D modeliranja, plesa, klaunske školice, čajanke s princezama i oslikavanja lica, ali i zdravih i ukusnih zalogaja iz dječjega restorana Ernestina gdje su goste posluživala djeca-polaznici radionica. Sva su djeca mogla dati svoj doprinos i oslikavanju velike zastave djece koja će se nastaviti oslikavati na sljedećim postajama Festivala krajem kolovoza – rekla je Suzana Vargović, predsjednica Udruge Breza.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Program Festivala Zemlja bez granica nastavlja se u Belom Manastiru i Đakovu. Stoga vas pozivamo da nam se danas (30. kolovoza) produžite na radionicama i zanimljivim sadržajima u Belom Manastiru s temom “Moja Baranja” te u razdoblju od 30. kolovoza i 1. rujna u Đakovu gdje je tema radionica “Moja škola”.

Tekst i foto: OBŽ


Facebook Comments