29. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Drava opet raste! U jednom satu 13 cm! Hrvatske vode: “Nema razloga za brigu”

2 min read

Vodostaj Drave kod Osijeka je u svega nekoliko sati narastao za približno pola metra. Dogodilo se to noćas, iako Drava raste posljednja dva dana, jer samo u jednom satu tijekom noći, između 1 i 2 sata, rasla je za 13 centimetara.

Tako je vodostaj Drave kod Osijeka danas u 9 sati iznosio +146 centimetara, a 30. kolovoza primjerice, u ponoć, bio je +27. Drava je u 2 i pol dana narasla za više od metra.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U posljednjem satu nama dostupnih mjerenja, između 8 i 9 sati danas, 1. rujna, rasla je za 5 centimetara.

Inače, pripremno stanje obrane od poplava proglašava se na +200 centimetara, no Osijek je u svibnju ove godine, a potom i u kolovozu, osjetio puno veće vrijednosti pa i prelijevanje na lijevu obalu, na šetnicu, kada je vodostaj Drave kod Osijeka rastao i iznad +400 centimetara.

Vodostaj Dunava kod Batine je također narastao, a najavljeno je da bi ta rijeka mogla rasti za oko 3 metra i poplaviti dio Kopačkog rita, svoje prirodne retencije, no visok vodostaj Dunava svakako usporava Dravu i utječe na njezin rast. Dunav je u 10 sati jutros kod Batine +206 centimetara, a jučer u 10 je bio +118.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Nema nikakvog razloga za brigu. To će, sukladno raspoloživim prognozama u ovom trenutku, sve ipak ostati u domeni manjih vodostaja. Doći će do pripremnog stanja, ali odmah ide ide opadanje. Tako da možda pripremno stanje neće biti ni proglašeno – kazao nam je iz Matej Krstić iz Hrvatskih voda.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)