28. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Najbolji majstori fiša na Najvećoj hrvatskoj fišijadi…

2 min read

U Belom Manastiru je 2. rujna 2023. godine u 17.00 sati počela Najveća hrvatska fišijada, tradicionalna gastronomska i zabavna manifestacija koja se od 2019. godine održava u središtu Baranje pod tim nazivom, a obuhvaća Prvenstvo Hrvatske i Prvenstvo Baranje u kuhanju fiša.

Natjecanja i prigodni program organizirala je Turistička zajednica Baranje u suradnji s Gradom Belim Manastirom, a ovaj put u kuhanju omiljenog baranjskog specijaliteta sudjelovalo je više od 200 fiš-majstora.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Fišijada se održava u sklopu manifestacije „Jesen u Baranji“, a natjecateljski program prati raznovrstan sajamski, zabavni i glazbeni program. Uz kušanje fiša, posjetiteljima su tako na štandovima ponuđeni brojni proizvodi domaćih OPG-ova, ali i nadmetanja u puhanju balona, ispijanju piva, i to u dvije kategorije – za muškarce i žene, kao i druga „natjecanja“.

Paljenjem prve vatre ispod kotlića, Najveću hrvatsku fišijadu simbolično su otvorili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Goran Ivanović, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Danas svi uživamo u ambijentu i delicijama koje su pripremili domaćini u Belom Manastiru. Dvije stotine kotlića je zaista respektabilan broj, no još je značajnije da su turističke brojke u našoj županiji u pozitivnom trendu. Iz godine u godinu Baranja se brendira vrhunskim manifestacijama, vinima i svime što pruža, a uz sve to u Belom Manastiru vidimo značajan razvoj infrastrukture i brojne projekte koji se realiziraju europskim sredstvima – rekao je zamjenik župana Josip Miletić te čestitao organizatorima na uspješnoj manifestaciji.

Gradonačelnik Tomislav Rob bio je izuzetno zadovoljan odazivom natjecatelja i gostiju. – Krenuli smo s promocijom Belog Manastira kao grada koji voli fiš, kuhalo se čak i u vremenu COVID-a i manifestaciju smo uzdigli na visoku razinu i sudjelovanje 200 kuhara. Inzistiramo na kvaliteti, na sudjelovanje najboljih kuhara, što nije lako jer znamo da su danas i mnogi amateri poput profesionalaca. Zaista je lijepo vidjeti u gradu ovako veliki broj ljudi koji uživaju u događaju, promociji grada i ruralnog turizma Osječko-baranjske županije – kazao je gradonačelnik.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ovakva natjecanja i izvrsnost nas moraju prezentirati diljem Hrvatske i Europe, a Fišijada u Belom Manastiru je odličan primjer kako se jedna stidljiva priredba u parku razvija do vrhunske gastro manifestacije na prostoru Osječko-baranjske županije i istoka Hrvatske – naglasio je saborski zastupnik Goran Ivanović.

Tekst i foto: OBŽ