22. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Tko odvozi eutanazirane svinje i što s tim ima ministar Grlić-Radman?

2 min read
Sve je dijelom 'zakotrljao' Miro Bulj, napisavši - "Što mislite, u čijem je vlasništvu firma koja je eutanizirala 12.200 svinja u Vukovarsko-srijemskoj županiji?", dodajući kasnije i eksplicitno svoj pretpostavke.

– Do imenovanja ministrom vanjskih poslova i europskih integracija u tvrtki je imao udjel od 20 posto, što je odmah po imenovanju prebačeno na upravljanje odvjetničkom društvu i nije uključen u poslovanje tvrtke. Nikada nije bio zaposlen niti na bilo koji drugi način angažiran u Agroproteinci – odgovoreno je iz ovog poduzeća za N1 nakon što je postalo aktualno kako ta tvrtka sudjeluje u odvozu eutanaziranih svinja, a da udjele u poduzeću imaju ministar, njegov brat i sestra, svatko po 20-ak posto.

Naime, ranije danas u iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili za N1 da zbrinjavanje usmrćenih svinja provodi tvrtka Agroproteinka koja jedina u RH ima odobreni objekt za preradu nusproizvoda životinjskog podrijetla za materijal kategorije 1 i 2. N1 je u tom ranijem tekstu dodala i kako je prema javno dostupnim informacijama vidljivo je da je tvrtka Agroproteinka u suvlasništvu ministra vanjskih poslova Gordana Grlića-Radmana koji ima 20 posto vlasništva u ovoj tvrtki, a da je na popisu dioničara još Ivica Grlić-Radman, kao i Irena Bubalo. Kasnije se tvrtka javila za N1 kako ministra u toj priči nema, ali je tvrtka trebala to javiti Povjerenstvu za sukob interesa.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sve je dijelom ‘zakotrljao’ Miro Bulj, napisavši – “Što mislite, u čijem je vlasništvu firma koja je eutanizirala 12.200 svinja u Vukovarsko-srijemskoj županiji?”, dodajući kasnije i eksplicitno svoj pretpostavke.

– U tom nema ništa sporno, tvrtka je 2017. na javnom natječaju dobila koncesiju na 10 godina. U tom trenutku Gordan Grlić-Radman nije bio ministar vanjskih poslova niti sam ja bila ministrica poljoprivrede”, rekla je danas i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, dodajući da, koliko se sjeća, drugih ponuda na natječaju nije ni bilo, a da nacija mora moći zbrinjavati otpad.

Podsjećamo, u Vukovarsko-srijemskoj županiji je eutanazirano više od 12.000 svinja zbog pojave i mjera suzbijanja afričke svinjske kuge.

Foto: Pixabay (ilustracija)