22. rujna 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Klopke skoro prazne, preporuka nema, komaraca nema… Odlično! Jer stiže Festival svjetla, ulične umjetnosti…

3 min read
Kako doznajemo bit će jako puno izvođača na ulicama i svjetlosni događaj veći nego ikad. Majstori svjetla su sve premjerili, pripremili i bit će 'luđe' nego ikad.

Dakle, već znate da će Tvrđa biti obasjana ‘kaleidoskopom’ više nego ikad, da će svakom ulicom Osječanke i Osječani gledati ulične ‘performere’, umjetnost svih oblika, glazbene točke…, da će dvije-tri ulice zauzeti Craft Beer festival, da će dovršena obnova Tvrđe biti spektakularno obilježena vrhunskom idejom Grada i Kulturnog centra… A znate li da su CDC klopke NZJZ-a OBŽ skoro prazne, da komaraca u gradu gotovo i nema? Sada znate! Stoga, nema zapreka biti dijelom događaja u Tvrđi, uživati i šetati. Jer ‘jedino što će se piti’ je ‘craft’ pivo, ‘krv’ ne…

Naime, posljednje preporuke Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije kazuju kako se predložen, odnosno preporučen tek larvicidni tretman na području Kopačkog rita. Grad Osijek je, sve su prilike, ‘sašio u korijenu’ vodeni val iz kolovoza, odnosno izlijeganja novih i novih generacija komaraca. Posljednje uzorkovanje CDC klopkama po gradu, otprije koji dan, kaže kako su u centru ‘uhvatile’ 7 komaraca, na Bosutskom 8, u Retfali 56, na Jugu 2 76… Gdje je to od četveroznamenkastih brojeva iz svibnja!?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

S obzirom na suradnju Grada i okolnih općina s poplavnog područja, koje ‘uzgajaju’ oko 95% kasnijih ‘osječkih komaraca’, uzorkovanje CDC klopkama i na njihovom području ima odlične rezultate. Za nas. Ne za komarce. U Bilju ih je 12. kolovoza ‘uhvaćeno’ u klopku 49. I to za 12 sati. U Aljmašu 94. Istina, Erdut i Bijelo Brdo su između 500 i 1.000, ali tamo će se, po prilici, tretmani ponoviti. A utjecaja na vikend u Osijeku i Tvrđi neće biti. Ponavljamo, ‘sašili’ smo komarce unatoč poplavama u svibnju i kolovozu.

I da se sada vratimo najavi Kulturnog centra… Nije to formalno otvorenje Tvrđe, ali… Sljedećeg vikenda, a rekli smo vam već da najbolje stvari tek slijede u Osijeku, Tvrđa će biti mjesto ulične umjetnosti, ‘craft’ piva i – kada se ‘umiješa’ Kulturni centar u Osijeku – i mjesto spektakla svjetlosti i boja. – Bageri su svoj odličan posao napravili, a nakon njih, ulice netom obnovljene Tvrđe zauzet će Festival svjetla, Ulične umjetnosti i 7. Craft Beer Festival – naveli su iz Kulturnog centra kao svojevrsni ‘teaser’, dodajući da će se sve odigrati sljedeći vikend, odnosno – 15. i 16. rujna.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako doznajemo bit će jako puno izvođača na ulicama i svjetlosni događaj veći nego ikad. Majstori svjetla su sve premjerili, pripremili i bit će ‘luđe’ nego ikad. Bit će jako puno uličnih ‘performera’, izvođača, glazbe… Inače, pivski festival, a s njim i sva ostala događanja, kreću od 17 sati, a razdužit će se oba dana do 1 sat iza ponoći. – Pozivamo sve ljubitelje piva i dobre zabave na slavlje neovisnog pivarstva i pivske kulture. Ove godine prošećite osječkom Tvrđom i na jednom mjestu kušajte preko 70 vrsta piva. Uživajte u pivskoj gozbi i nazdravite jedan drugom – stoji na Facebooku u organizaciji ‘eventa’.

– 15. i 16. rujna rezervirajte za festival dostojan kraljeva – Monarhiju! Ulice Tvrđe polako napuštaju bageri. Nakon stoljeća topota kopita, vojničkih marševa, automobilskih guma i šetača svih formi i oblika vrijeme je da ulice naše Tvrđe ožive u novom dobu, u novom ruhu! Ovog vikenda prošeći ulicama Tvrđe, budi kralj svoje zabave, posebnog svjetlosnog šarenila i dobre energije. P.S. Kakav bi to ‘royal treatment’ bio bez najboljih hladnih piva, vrhunskog vina, dobrog zalogaja, moćne glazbe, festivala svjetla i ulične umjetnosti u svim oblicima? Kraljevi i kraljice, carevi i carice – dođite, zavladajte, dobrodošli ste! – najavljuju iz Osijek Top Eventsa na Facebooku.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)