14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Završila obnova Tvrđe! Prošetali premijer Plenković, gradonačelnik Radić, župan Anušić…

3 min read
Gradonačelnik Radić, predsjednik Vlade Plenković i župan Anušić ranije su tijekom dana obišli i izložbu “Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma” u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti.

Završili su radovi na najvećoj obnovi osječke Tvrđe u povijesti, a u petak su ih zajedno obišli gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Riječ je o jednom od strateških projekata Grada Osijeka vrijednom 16,9 milijuna eura, od čega je 8,9 milijuna eura bespovratnih sredstava. Projektom je obnovljena površina od oko 30 000 m2, a radovi su obuhvatili izgradnju kanalizacijske, vodovodne i vrelovodne, telekomunikacijske i elektroenergetske mreže, izgradnju kolničke konstrukcije, popločavanje ulica i pješačkih površina, te obnovu javnog rasvjetnog sustava.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Bitno je reći da se građani koji žive u Tvrđi sada mogu priključiti na gradsku toplanu. Radovi su bili izuzetno izazovni jer su ovdje srednje škole, fakulteti, rektorat, gradska uprava, muzeji i ugostiteljski objekti koji su trebali normalno živjeti i obavljati svoje poslove dok se odvijaju radovi. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo ih završili dva mjeseca prije roka – rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Istaknuo je kako Osijek bilježi rekordne turističke rezultate i podsjetio da je prošle godine proglašen najboljom kontinentalnom destinacijom urbanog turizma.

– Prošla godina je bila najbolja u povijesti osječkog turizma, ova je u prvih osam mjeseci za 20 posto bolja od prošle. Tvrđa će, kao naš najveći biser, ovako obnovljena pridonijeti još boljim turističkim rezultatima – kazao je osječki gradonačelnik.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dodao je da se na području grada Osijeka provode EU projekti vrijedni 200 milijuna eura, poput modernizacije tramvajske infrastrukture, nedavno otvorenog podvožnjaka na ”Čepinskoj”, pročistača otpadnih voda, obnove zračne luke, luke za rasute terete i drugih, te zahvalio predsjedniku Vlade, ministarstvima i državnim poduzećima na podršci Gradu Osijeku.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što osječki gradonačelnik Radić u kontekstu porezne reforme ne namjerava podizati stopu poreza na dohodak.

– Ono što je bio prirez toga nema. Ono što će biti porez na dohodak je doprinos gradonačelnika Grada Osijeka da zahvaljujući poreznoj reformi koju donosi Vlada i svojim preuzimanjem političke odgovornosti omogući veće plaće Osječanima. Preuzeo je odgovornost, a istodobno, bit će dovoljno sredstava i proračunskih prihoda i za funkcioniranje grada i za ulaganje – poručio je premijer Plenković.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dodao je kako je projekt Slavonija, Baranja i Srijem dobio svoju konkretizaciju u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, ističući kako je Urbana aglomeracija Osijek kroz dva razdoblja ITU mehanizma na raspolaganju za projekte imala oko 100 milijuna eura i da su ti projekti dokaz da je Slavonija u fokusu Vlade.

– Veselim se današnjem projektu, ali i ukupnoj suradnji koja je zaista sada toliko velika da svi vide da ono što je bio Osijek prije par godina, ono što je bila Osječko-baranjska županija bila prije par godina i ono što je danas i cijela Slavonija, znači ogroman napredak. Čestitam i gradonačelniku i županu, ali i svim resorima i ministrima u Vladi koji podupiru ove brojne projekte – rekao je premijer Plenković.

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić izvijestio da je jedna od tema današnjeg sastanka u osječkoj gradskoj upravi bila izgradnja novog KBC-a i rješavanje prepreka u realizaciji projekta.

– Klinički bolnički centar će već iduće godine bit spreman za izgradnju. Tema koja je nas je još zanimala je dio financiranja prve gimnazije, koja je u ovom trenutku u visokoj fazi izgrađenosti. I tu smo dogovorili sve daljnje korake, a to je natječaj iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – kazao je župan Anušić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Istaknuo je da su svi projekti koji su bili najavljivani u fazi realizacije ili već realizirani, poput podvožnjaka na ”Čepinskoj”, Gospodarskog centra, Regionalnog distribucijskog centra i drugih. Također je zahvalio na pomoći i razumijevanju Vlade RH za sve projekte ključne za razvoj Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Gradonačelnik Radić, predsjednik Vlade Plenković i župan Anušić ranije su tijekom dana obišli i izložbu “Andrija Medulić Schiavone – grafički genij manirizma” u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti.

Na ulicama obnovljene Tvrđe večeras se održava druga večer, Festival ulične umjetnosti ”Monarhija” organiziran povodom završetka ovih povijesnih radova.

Tekst i foto: Grad Osijek