30. studenoga 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Ovako danas izgleda obnovljen osječki željeznički kolodvor!

3 min read
Dame i gospodo, osječkom željezničkom kolodvoru je vraćen izvorni izgled i sjaj otprije 125 godina.

Otprije 10-ak dana osječki željeznički kolodvor je obnovljen i u funkciji, a danas su ga obišli i neformalno otvorili prvi čovjek HŽ-a Ivan Kršić, župan OBŽ Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić. Dame i gospodo, osječkom željezničkom kolodvoru je vraćen izvorni izgled i sjaj otprije 125 godina.

Ugovor o izvođenju radova na projektu obnove prijemne zgrade željezničkog kolodvora Osijek potpisali su ’21. godine predsjednik Uprave HŽ infrastrukture i predsjednik Uprave tvrtke Projektgradnja plus d.o.o.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Projekt je predvidio ulaganje od oko 25 milijuna tadašnjih kuna, a uređeno je pročelje zgrade, interijer, cijela prijemna zgrada, peroni, nadstrešnice… Radovi su gotovi prije roka.

Riječ je o zgradi izgrađenoj 1898. godine koja pripada zaštićenoj kulturnoj baštini, zbog čega je u njezinu obnovu morao biti uključen Konzervatorski odjel u Osijeku.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dakle, završila je obnova zgrade osječkog željezničkog kolodvora, vrijedna oko četiri milijuna eura (bez PDV-a), a u četvrtak su je obišli gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.

Kršić je izvijestio kako su radovi trajali oko 2,5 godine, a završeni su prije desetak dana, kada je zgrada i puštena u korištenje.

– Zgrada je u cijelosti renovirana, u suradnji s konzervatorima. Vratili smo joj oblik kakav je imala prije 125 godina kada je izgrađena. Prije nekakvih 100 godina zgrada je bila ožbukana u bijelo, to smo skinuli, a osim toga uredili smo iznutra sve instalacije te digli zgradu na onaj nivo kakav treba biti za radnike i za putnike – istaknuo je Kršić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Gradonačelnik Radić izrazio je zadovoljstvo što Osijek konačno ima lijepu zgradu željezničkog kolodvora, koja je dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline Osijeka i kao takva upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

– Zgrada je bila u izuzetno lošem, čak i derutnom stanju, a sada napokon imamo zgradu kakvu zaslužuje slavonska metropola – poručio je osječki gradonačelnik i podsjetio kako se na području Osijeka trenutačno provode prometno infrastrukturni projekti vrijedni preko 100 milijuna eura.

– Nedavno smo u promet pustili podvožnjak, uskoro ćemo otvoriti i Vinkovačku cestu. Danas ćemo biti i u Zračnoj luci gdje se proširuje putnički terminal u vrijednosti 11,3 milijuna eura. Modernizira se tramvajska infrastruktura. Nedavno su došli novi autobusi i radimo sve za pripremu novih niskopodnih tramvaja, koji će doći u proljeće 2025. godine. U gradu Osijeku nema stajanja, nastavljamo dalje raditi i siguran sam da će građani to i osjetiti – poručio je gradonačelnik Radić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zadovoljstvo obnovom kolodvorske zgrade izrazio je i župan Anušić, koji je istaknuo kako je kolodvorska zgrada prvi kontakt putnika koji u Osijek i Osječko-baranjsku županiju dolaze vlakom.

– Nama je ključno da je ta zgrada napokon onakva kakva treba. Prvi kontakt s putnikom koji dolazi u Osijek i Osječko-baranjsku županiju sada je jedna prekrasna zgrada po svom izvornom obliku koji je bio prije 125 godina. Napokon rješavamo sve one stvari koje su godinama bile problem. Prije nekih mjesec dana otvorili smo također i podvožnjak na Čepinskoj. Na svim tim aktivnostima rade i Grad Osijek i Osječko-baranjska županija i ministarstva, i ovo je jedan od takvih projekata u nizu – zaključio je župan Anušić.

Iz HŽ-a najavljuju da će do proljeća iduće godine raspisati natječaj za remont pruge od Osijeka do Koške.

Foto: OsijekExpress.com