4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Svinje iz prevrnutog kamiona preusmjerene u Osijek!? Pavić: “Svinje su apsolutno zdrave”

2 min read
...cijeli prostor je saniran i detaljno dezinficiran - izjavio je kasnije u Drenovcima državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić.

Prevrtanje kamiona sa svinjama na području Podravske Moslavine, komentirao je danas u Drenovcima i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić. Naime, u Pačetinu je u kamion utovareno, kaže on, 140 svinja, a koje su, doznaje se, išle u klaonicu u Čakovec. No, kamion se prevrnuo u Podravskoj Moslavini i razbježale su se svinje uokolo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Problem u javnosti je nastao jer su svinje iz Vukovarsko-srijemske županije, županije pod mjerama suzbijanja zaraze afričke svinjske kuge. Ali, odmah je rečeno i kako su svinje, utvrđeno je vizualnim pregledom veterinara, potpuno zdrave. Onamo je pojurio prvi čovjek Stožera Civilne zaštite OBŽ i dožupan OBŽ Mato Lukić.

– Kamion je bio uredno zapečaćen, ima sve dokumente potrebne za prijevoz iz županije u županiju. Dio svinja koji je izašao bit će pohvatan – kazao je tada Lukić, dodajući i… – Ne možemo reći. Nisam stručnjak, Mi slušamo struku. Sa sigurnošću ne možemo reći. Imamo informaciju da su vizualno pregledane, imaju dozvolu, postoji sva dokumentacija. Sve ostalo morate pitati veterinare… – kazao je još na izravan upit Lukić možemo li sa sigurnošću tvrditi da svinje nisu zaražene i da nisu prijenosnici bolesti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Svinje su apsolutno zdrave. Uslijed prevrtanja kamiona uginulo je pet ili šest svinja. Od prvog trenutaka su tamo policija i veterinarski inspektori. Obavljen je pretovar svinja koje su preusmjerene u bližu klaonicu u Osijek, a cijeli prostor je saniran i detaljno dezinficiran – izjavio je kasnije u Drenovcima državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić.

Foto: OBŽ (screenshot)