24. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Turić: “Na požarištu spojevi stirena i etil benzena” – Kraljik: “Ne jesti iz vrta”

3 min read
Preporuka je i za tvrtke koje se nalaze u industrijskoj zoni u Antunovcu da danas ne rade, rečeno je i javljeno ranije iz Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

– Sada je stanje pod kontrolom, iako ima dosta dima. Tijekom četvrtka se očekuje da će požar biti u potpunosti ugašen. Da je vatra došla do zapaljivih tekućina dogodila bi se velika katastrofa – govorio je sinoć u Otvorenom HTV-a zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, ujedno načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka, zahvalivši vatrogascima za sve što su učinili.

U Dnevniku NoveTV sinoć je govorila ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Nataša Turić, kazavši kako djelatnici dva Zavoda obavljaju mjerenja kakvoće zraka na zahvaćenom području poslije velikog požara plastike u dvorištu tvrtke Drava International u Brijestu u Osijeku. Zrak u Osijeku je bez odstupanja, rečeno je ranije, a nakon što su mobilne jedinice Zavoda iz Zagreba provele mjerenja, no u Antunovcu nije tako, kao ni na samom požarištu. Danas dolaze i ekipe iz riječkog Zavoda, mjerenja se nastavljaju, ali i odlučna namjera istrage, koju je naglasio župan osječko-baranjski Ivan Anušić i sinoć, u Dnevniku HTV-a.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ono što je bilo i očekivano, što smo uspjeli i potvrditi, i to posebno na požarištu, na ovome mjestu na kojem stojimo – u zraku smo detektirali onečišćujuće tvari, a na samom požarištu spojeve stirena i etil benzena. To su oni spojevi koji i inače nastaju sagorijevanjem plastike. Mi smo proširili naša istraživanja i na okolna mjesta pa smo napravili još analize u Antunovcu, gdje su također utvrđene onečišćujuće tvari i benzen, ali ne u izrazito visokim koncentracijama – rekla je ravnateljica NZJZ-a OBŽ Nataša Turić sinoć za Dnevnik NoveTV, dodajući da će se mjerenja nastaviti na području Ernestinova, Ivanovca, Čepina, Laslova…, dok se danas ujutro očekuje i ponovno dolazak na teren gradonačelnika Osijeka Ivana Radića i župana Ivana Anušića.

– Dali smo i preporuku da se hrana ne konzumira iz povrtnjaka i voćnjaka zbog štetnih čestica. Voće i povrće se treba dobro mehanički oprati, namirnice  koje imaju koru, ta kora se treba očistiti, ali je bolje da se namirnice ipak ne koriste neko vrijeme. Bolje ih je kupiti u trgovini. Građani trebaju izbjegavati vodu iz bunara. Najbolje je kupiti vodu u trgovinama ili da građani nazovu da im se dostavi čista voda – govorio je sinoć u Otvorenom HTV-a Nikola Kraljik, specijalist javnog zdravstva NZJZ-a OBŽ, kazavši i kako nema detektiranih štetnih spojeva u Osijeku i Brijestu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Dvadeset godina se deponira plastični otpad na prostor dvorišta tvornice, na 10 hektara površine, a i do osam metara visine. Plastika je nabacana jedna na drugu. Radi se o, prema slobodnoj procjeni, 500.000 kubika plastike koja je trenutačno bačena ovdje. To je sama po sebi bila ekološka opasnost, a sada kada se zapalio otpad, pod totalno čudnim okolnostima, naravno da je puno gora situacija za sve one koji žive van kruga ove tvornice – rekao je župan Ivan Anušić u Dnevniku HTV-a, dodajući kako je razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem te da mu je on rekao da će, bude li trebalo, dobit će pomoć, kazavši opetovano da očekuje forenzički tim centra “Ivan Vučetić” iz Zagreba da utvrde sve okolnosti… – Svakom amateru je vidljivo da tu nešto nije u redu, da se ne radi po zakonu… -govorio je.

Preporuka je i za tvrtke koje se nalaze u industrijskoj zoni u Antunovcu da danas ne rade, rečeno je i javljeno ranije iz Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nadalje, teško ozlijeđeni vatrogasac, koji je upao u šaht s rastopljenom plastikom, a u trenutku dok je gasio požar, stabilno je, ali je priključen na respirator i prema posljednjim informacijama danas bi tijekom dana mogao biti prevezen u Zagreb na daljnje liječenje.

Foto: OBŽ (arhiva, screenshot)