28. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zapovjednik JVP Osijek: “Vatrogasci su jučer ovdje ostavili svoje zdravlje! Pod maskama se radi 15 minuta…”

2 min read
Mi smo jednostavno mogli stati na distancu i čekati da požar učini svoje, ali... - počeo je Ivković, nastavljajući...

Vatrogasci su iznijeli najveći teret bitke s vatrenom stihijom požara plastike u Brijestu u Osijeku. I još će, jer nije gotovo, posla još ima pred njima. Jedan od vatrogasaca čeka odlazak za Zagreb na nastavak liječenja. Na respiratoru je. Upao je u plastičnu rastopljenu masu, ima teške opekline… A svi ostali? Kako govori zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković, svi su oni jučer ostavili svoje zdravlje u Brijestu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pred sobom su od 0:40 u srijedu ujutro imali 10 hektara balirane plastike. Počela je bitka gašenja požara dok je dim sukljao i u zrak nosio štetne čestice i plinove. Morali su i gasiti i sjeći dodir između zapaljenog i nezapaljenog, a strah je izazivala činjenica da se u jednom od prostora nalaze tisuće litara zapaljivih tekućina. Razvozili su ih i oni i djelatnici Drave International, na požarište stigli i djelatnici Unikoma, Vodovoda i Cestinga s mehanizacijom pomoći u razmicanju. Požar je gasio i robot, tamo gdje čovjek ne može. Razmatrala se i avijacija, ali odustalo zbog činjenice da bi na taj način dodatno raspršili štetne čestice u zrak. Bilo je – pakleno! Kako je koja smjena odlazila s požarišta, išla je odmah u trijažu KBC-a Osijek, pojedini su dobivali kisik.

Ono što je brojnima upalo u oči je da su vatrogasci na snimkama i fotografijama često bez maske, bez zaštite, a zapovjednik Ivković je istaknuo dva razloga. Da, svakako postoji i manjak opreme, posebno kada je uz četiri JVP na požarištu i 30 DVDova. Nemaju svi opremu, ne za ukupno 185 vatrogasaca iz 30 DVD-ova i 4 Javne vatrogasne postrojbe te ukupno 58 vozila. Ali, izložili su se, kao i svoje zdravlje, za nas, zbog činjenice da pod maskama to nikada ne bi ugasili. Jer, pod maskama se radi par minuta…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Posljedica će biti sigurno. Ovakav posao, ovakav intenzitet požara… Naravno da bi trebali koristiti…, naravno da mi to sve znamo, ali kod ovako brzog širenja požara jednostavno je nemoguće opremiti se… Mi smo jednostavno mogli stati na distancu i čekati da požar učini svoje, ali… – počeo je Ivković, nastavljajući…

– Pohvaljujem vatrogasce s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Odradili su lavovki posao, sigurno su ostavili svoje zdravlje ovdje, a posljedice ćemo vidjeti poslije – nastavio je Ivković, kazavši da osim što opreme i nema dovoljno, da se pod takvom opremom može raditi po 10 do 15 minuta, zbog čega su se radije koristili smjerovima vjetra.

Naravno, zaključuje, udahnuli su štetne tvari sigurno.

Foto: Grad Osijek, OBŽ (novo, arhiva, screenshot)


Facebook Comments