17. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vulin: “Portir je počeo odlučivati tko smije unutra… Rekao sam mu – Stožer je preuzeo upravljanje…”

3 min read
- ...kada je vjetar počeo, između 3 i 4 sata, prenio je vatru i na prethodno strojevima razdvojenu baliranu plastiku. Temperatura je bila jako visoka, tako da se vatra, unatoč hlađenju prolaza, širila dalje - svjedočio je Vulin o noći požara.

– Bili smo ondje načelnik Stožera CZ OBŽ Mato Lukić i ja, razgovarali s okupljenim novinarima. Htjeli smo pustiti snimatelje unutar opožarenog prostora, ali na sigurnu udaljenost, kako bi snimili i prenijeli ono sa čim su se vatrogasci susreli te noći. Jer, javnost ima pravo znati. A onda je portir počeo odlučivati tko može, a tko ne unutra. Rekao sam mu da je Stožer Civilne zaštite preuzeo upravljanje prostorom. Rekao sam mu tada, iako to ne bih nikada napravio, razumije se, da ako će on odlučivati tko smije, a tko ne, da onda mi izvlačimo sve vatrogasce van, da se onda on bori sa svim što se događa. Naravno da to ne bi napravili, ali nije bilo primjereno da netko drugi odlučuje u tim trenucima… – ispričao nam je jučer na požarištu načelnik Stožera CZ Grada Osijeka Dragan Vulin ‘scenu’ s požarišta plastike u Brijestu oko 1 ujutro u noći najvećeg plamena, koja iz današnje perspektive ‘toksičnog oblaka’ još nije došla do razine ‘anegdote’, ali valjda jednom hoće.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vatrogasci su i jučer i noćas bili na požarištu plastike u Brijestu. Uz njih su i gradska i privatna poduzeća s mehanizacijom, zatrpava se izgorena plastika kako bi se spriječilo daljnje izdimljavanje. Zatrpava se sve, osim lokacije za koju se sumnja da je bila mjesto početka požara. Ta je lokacija ograđena policijskom trakom. Kako nam govori jutros telefonski s požarišta zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zoran Pakšec, crni dim je postao bijeli. Noćas su bile 2-3 intervencije na požarištu, problem stvara rastopljena plastika, vozila propadaju u, kako ih je nazvao Pakšec, ‘podzemne požare’, ali situacija je bolja, napreduje. No, kako je sve počelo, pričao nam je na požarištu jučer Dragan Vulin.

– Primio sam poziv nešto prije 1 sat ujutro iz Centra 112. To je protokol. Prvo se javi načelniku Stožera Civilne zaštite. Ne znam koliko brzo, ali za nekoliko minuta sam bio ondje. Kada sam došao, vatrogasci su već bili, razumije se, na požaru. Ono što je tada bilo ključno je da na terenu imamo i mehanizaciju. Odmah sam pozvao čelnike Unikoma, Vodovoda i Cestinga, jer znali smo da oni imaju mehanizaciju kojom mogu napraviti prolaze između plastike… – govorio je jučer načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Osijeka i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, kazavši kako vjetra u 1 sat u noći nije bilo…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Ali da kada je vjetar počeo, između 3 i 4 sata, prenio je vatru i na prethodno strojevima razdvojenu baliranu plastiku. Temperatura je bila jako visoka, tako da se vatra, unatoč hlađenju prolaza, širila dalje – svjedočio je Vulin o noći požara.

Dodaje da je tu do izražaja strašno došla požrtvovnost i hrabrost svih uključenih vatrogasaca i pripadnika Civilne zaštite, da je važnu ulogu odigrao i robot koji je mogao ući u vatru gdje ljudska noga nije smjela. Iznimno važan trenutak dogodio se kada su iznešene zapaljive tekućine i plinovi. Vulin se prisjeća kako je tek sada svjestan kakvu su hrabrost iskazali vatrogasci, jer vraćaju mu se slike kako hrabri vatrogasci sudjeluju u iznošenju boca s kisikom, a hvali i strane radnike opožarene tvrtke koji su viličarima iznosili zapaljive tekućine. Nadalje je pohvalio i djelatnike gradskih firmi, privatnih firmi, sve one koji su sudjelovali u ključnoj noći, kao i danima poslije.

Foto: Grad Osijek (arhiva)