16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kakvoća zraka u Osijeku u 9 ujutro: Osijek 1 mjeri ‘prihvatljivo’, Osijek 2 mjeri ‘loše’!

2 min read
No, uz mjerna mjesta valja gledati širu sliku i područje koje obuhvaćaju. Jer, jedno je mjerno mjesto u centru, drugo u Hadrijanovoj ulici, kod mosta.

Rezultat kvalitete zraka u Osijeku u ovom trenutku ponajviše je uvjetovana izdimljavanjem požarišta plastike u Brijestu, stoga se sukladno promjenama smjera vjetra mijenja i kvaliteta. Pojednostavljeno, što god pročitali ovdje ili bilo gdje drugdje, ne mora važiti za 5 minuta ili sat vremena. Sve aktualno možete naći na priloženom linku…

Kvaliteta zraka u ovom trenutku Osijeku, dakle u 9 sati 7.10.’23., na dva mjerna mjesta, je – prihvatljiva na Osijek 1 i loša na Osijek 2. To znači da je u ovom trenutku u centru bolje nego primjerice u Donjem gradu, pojednostavljeno. No, uz mjerna mjesta valja gledati širu sliku i područje koje obuhvaćaju. Jer, jedno je mjerno mjesto u Hadrijanovoj, drugo u Donjem gradu.

Stanje uvijek možete vidjeti na ovoj poveznici OVDJE i klikovima na mjerne postaje uspoređivati, iščitavati. Klikom na detaljniji sastav onečišćenja, moguće je vidjeti i što sadržavaju u izvješću navedene čestice.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Uglavnom, Osijek 1 kaže da je kvaliteta zraka prihvatljiva, a Osijek 2 da je loša.

I jedno i drugo mjerno mjesto očitavaju povećanu prisutnost PM10 i PM2,5 čestica.

Pojašnjenje ovih čestica je ovako, ali ne znači da upravo to sadržavaju i aktualne čestice…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– PM10 ili ‘grube čestice’ su one koje imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), primjerice prašina ili pelud. Mogu sadržavati željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije. PM2,5 ili ‘fine čestice’ su opasnije jer su manje. Nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva (ispušni plinovi, grijanje na drva ili ugljen…), a mogu sadržavati sulfat, nitrat, amonijak, organski i elementarni ugljika, teške metale (olov, mangan, bakra, kadmij, cink, nikl, vanadij i krom).

Sastav čestica u ovom trenutku čitajte na gore navedenom linku.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)