27. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Proglašena velika nesreća za područje županije, uzrokovana požarom plastike u tvrtki u Brijestu!

4 min read
Župan je istaknuo i punu podršku radnicima Drava Internacionala i poželio im da se što prije vrate na svoje radna mjesta.

Danas (7. listopada 2023. godine) je u vijećnici Osječko-baranjske županije održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj je načelnik Stožera Mato Lukić predložio županu Ivanu Anušiću proglašenje velike nesreće uzrokovane požarom u tvrtki Drava International za područje županije. Sukladno zakonskom okviru ove odluke, upravljanje Stožerom preuzima župan.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Nakon proglašenja velike nesreće, prema Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu unutarnjih poslova poslali smo zahtjev o proglašenju ekološke katastrofe. U ovom trenutku jedan zahtjev je na snazi, a drugi će biti onog trenutka kada Vlada Republike Hrvatske bude donijela odluku – rekao je župan Anušić i dodao kako izdimljavanje na području požara koji se dogodio u tvrtki Drava International još uvijek traje.

– Naime, promjena meteoroloških uvjeta, odnosno ruže vjetrova koji se svakodnevno mijenjaju i nekoliko puta tijekom dana, donijela nam je obrnutu situaciju nego što je bila proteklih nekoliko dana, a to je da vjetar u ovom trenutku nosi sve ono što se izdimljava s tog zgarišta prema gradu Osijeku. Temeljem toga i tih novih činjenica donijeli smo preporuku da se zbog dima štetnog za ljudsko zdravlje koji se širi u svim smjerovima sa požarišta ne održavaju manifestacije i sportska događanja na otvorenom na području Grada Osijeka i Općina Antunovac, Čepin, Ernestinovo, Vladislavci i Vuka. To uključuje i HeadOnEast koji je jučer otvoren, ali i utakmicu NK Osijeka te biciklističku utrku FEBIRE- rekao je župan.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Današnja mjerenja kvalitete zraka pokazala su veću razinu onečišćenja nego jučer na području Osijeka, stoga je na snazi preporuka građanima u područjima gdje se osjeti miris dima da smanje boravak na otvorenom i da zatvaraju prostorije. U tijeku je i uzorkovanje tla, voća i povrća čiji bi se rezultat trebali znati u ponedjeljak.  

– Od danas je vjetar krenuo prema gradu na južnu stranu i zbog toga se od ranih jutarnjih sati osjeti nesnosan smrad spaljene plastike te je količina lebdećih čestica u gradu u porastu. Nastavljamo pratiti situaciju i o tome redovito izvještavati javnost, a što se požara tiče, on je pod nadzorom, zatrpan je zemljom uz pomoć mehanizacije, gradskih, županijskih te privatnih tvrtki, osim dijela požara na kojem će forenzičari raditi očevid. Taj dio vatrogasci prskaju vodom i pjenom kako bi se smanjilo zadimljavanje – rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Nažalost, ovo nije incident, ovo je zaista katastrofa koja već četiri dana ugrožava živote i zdravlje ljudi, životinja, ugrožava hranu koju konzumiramo, ugrožava vodu koji prijemo i ugrožava zemlju od kojih živimo, zbog čega držim da imamo dovoljno elemenata da ovo proglasimo ekološkom katastrofom. Trenutno na požarištu nema više otvorene vatre, ali još uvijek se izdimljava i još uvijek su temperature od 300 do 500 C°, a plastika se praktički pretvorila u jezero plastike koje se nije ohladilo i ne može se zaustaviti izdimljavanje niti krenuti sa konzerviranjem samog zgarišta. Dozvola koju je tvrtka imala je bila za 20 000 tona i da je tih 20 000 planulo, bila bi riječ o jednom incidentu, a sada kada imamo tu količinu koju imamo, govorimo o ekološkoj katastrofi – rekao je Anušić.

Župan je istaknuo i punu podršku radnicima Drava Internacionala i poželio im da se što prije vrate na svoje radna mjesta.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– ­Isto tako, svi mi moramo shvatiti da jedna tvornica ne može ugrožavati 200 000 stanovnika ili 300 000 stanovnika i njihove živote i njihovo zdravlje. Iskreno se nadam da će se ovo sve završiti i da će ponovno funkcionirati Drava International, ali s jednom razlikom, da radi po zakonu. Kada je naš stožer dobio dojavu o požaru i kada su vatrogasci, civilna zaštita, zamjenik Lukić i zamjenik gradonačelnika Vulin došli na teren, tada je u krugu bilo oko 120 radnika koji su živjeli na 10 metara od tog enormnog požara. Grad Osijek je osigurao dvoranu i mi smo evakuirali nepalske radnike koji su ostali tamo potpuno prepušteni sami sebi – kazao je župan.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije i sutra će održati sjednicu na kojoj će na temelju najnovijih rezultata mjerenja kakvoće zraka izdati preporuku vezanu uz održavanje nastave u školama.

Tekst i foto: OBŽ