27. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kvaliteta zraka u Osijeku jutros loša! Mjerodavni odjel pojašnjava uvjete u kojim je do toga došlo!

2 min read
- Nije zamijećeno veće odstupanje te pojavnosti tijekom ovoga listopada, prije i nakon požara, u odnosu prethodnu godinu - zaključuje se u odgovoru Grada na upite novinara.

Pogledali smo i sami, bez priopćenja Grada Osijeka u arhivu podataka o kakvoći zraka na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva. I da, ‘izboja’ lošeg zraka na području Osijeka u sezoni grijanja vrlo često bude i 20-ak puta od listopada do ožujka. Štoviše, zrak u Kopačkom ritu, suprotno svim pretpostavkama, zna biti lošiji češće nego u Osijeku. Razlog tome, kažu, ponajprije leži u meteorološkim uvejtima i zadržavanju čestica izgaranja drva, uglja…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ovo je jutros javio Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije…

– Kvaliteta zraka na automatskim – DHMZ – stacionarnim mjernim postajama 13.10.2023. u 5:50 sati: Osijek 1 (raskrižje ulice Kneza Trpimira i Europske Avenije): indeks kvalitete zraka: LOŠE – PM2.5   – 29,70 µg/m³ i PM10  – 41,79  µg/m³ — Osijek 2 (Donji Grad, kod OŠ Ljudevita Gaja): indeks kvalitete zraka: LOŠE, PM2.5 –  34,94 µg/m³, PM10 –  49,20 µg/m³.

– UO za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Osijeka u sklopu Nacrta Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka na području Grada Osijeka koji se donosi svakih 5 godina i trenutačno je na snazi za 2023.-2028. sustavno prati kakvoću zraka na DHMZ-ove 2 mjerne postaje u Osijeku -javili su iz Grada Osijeka, dodajući…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Iz podataka kojima raspolažu koncentracija lebdećih čestica u zraku povećava se u večernjim satima čemu znatno pridonose meteorološki uvjeti, te emisije iz kućnih ložišta koja su u ovo doba godine veća. Što se tiče nepovoljnih meteoroloških uvjeta, sat-dva nakon zalaska sunca počinje tzv. radijacijsko ohlađivanje tla čiji je intenzitet obrnuto proporcionalan naoblaci. Uslijed hlađenja tla dolazi do hlađenja sloja zraka neposredno uz tlo čime se stvara temperaturna inverzija – temperatura raste s visinom što predstavlja stabilan sustav te nema termodinamičkog miješanja zraka.

– Posljedica toga je akumulacija onečišćujućih tvari koje dospiju u prizemni sloj atmosfere.

– Nije zamijećeno veće odstupanje te pojavnosti tijekom ovoga listopada, prije i nakon požara, u odnosu prethodnu godinu – zaključuje se u odgovoru Grada na upite novinara.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)