21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO EcoCortec je primjer uspješnog poduzetništva i dobrog odnosa prema zaposlenicima i zajednici

4 min read
Vlasnik tvrtke EcoCortec Boris Mikšić podsjetio je kako je njegova početna ideja bila da se proizvodi koje je razvio u SAD-u počnu proizvoditi u Hrvatskoj.

Tvrtku EcoCortec d.o.o. u Belom Manastir je 2005. godine osnovao Boris Mikšić, hrvatski poduzetnik koji je već tada u SAD-u imao tvrtku koja se bavi proizvodnjom bioplastike i antikorozivnih folija. Baranjska tvornica danas je specijalizirana za proizvodnju folija prema Cortecovoj inovativnoj tehnologiji hlapljivih inhibitora korozije, a kupcima nudi kompletno ekstrudiranje, konfekcioniranje i tiskanje proizvoda od folije i vreće prema specifikaciji kupaca u smislu veličine i performansi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tvornicu u Belom Manastiru, lociranu na kompleksu od 15.000 m² unutar belomanastirske poslovne zone, danas (16. listopada 2023. godine) posjetio je župan Ivan Anušić sa suradnicima. Tom prigodom obišao je proizvodne pogone EcoCorteca te održao sastanak s vlasnikom EcoCorteca Borisom Mikšićem i upravom tvrtke.

– Već smo dugo planirali posjetiti prvu američku investiciju gospodina Mikšića u našoj županiji koja dokazuje da je kontinuiranim radom moguće postići izvrsne rezultate. To je primjer poslovanja u kojem su djelatnici na prvom mjestu, kao i kvaliteta i odgovornost prema vlastitom proizvodu, ali i primjer na koji bi način poduzetništvo i obrtništvo trebalo funkcionirati. Inovacija, briga o okolišu i budućnosti te briga o djelatnicima i zajednici temelj su poslovanja tvrtke EcoCortec koja nudi kvalitetan i jedinstven proizvod na svjetskom tržištu. Oni su prva sjevernoamerička investicija u našoj županiji, a odnedavno ne i jedina jer uskoro s radom započinje i američka tvrtka Jabil. Drago mi je da su te investicije ovdje jer su djelatnici izuzetno zadovoljni svojim radnim mjestima, a zadovoljna je i zajednica u kojoj posluju. Primjer rada tvrtke EcoCortec u Belom Manastiru trebaju slijediti i mnogi drugi poduzetnici u našoj županiji, osobito u dijelu pružanja dobrih radnih uvjeta radnicima zbog čega posljedično nemaju problem s nedostatkom radne snage. Puno se može naučiti od ove tvrtke i gospodina Mikšića, pa i usporediti s nekim tvrtkama na području naše županije koje smo zadnjih desetak dana imali priliku vidjeti, kako tvrtka radi s plastikom, poštuje sve zakone i regule, a radi i funkcionira – kazao je župan Ivan Anušić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Župan je u rujnu ove godine prilikom službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama posjetio i sjedište tvrtke Cortec Corporation u St Paulu, Minnesota, kojom je prilikom posebno istaknuo ulogu hrvatsko-američkih poduzetnika u jačanju hrvatskog gospodarstva.

Vlasnik tvrtke EcoCortec Boris Mikšić podsjetio je kako je njegova početna ideja bila da se proizvodi koje je razvio u SAD-u počnu proizvoditi u Hrvatskoj.

– Imao sam ponude od Michelina u Francuskoj i nekih tvrtki u Švicarskoj, ali sam se ipak odlučio za Beli Manastir, jer su me se ovdje dojmili lokalni ljudi. Radi se o poštenim i marljivim ljudima, a i kad pogledamo cijeli sustav naše tvrtke s desetak tvornica u različitim dijelovima svijeta, ova se ističe po produktivnosti i ponosan sam da u 17 godina poslovanja nismo izgubili nijednog djelatnika. Došli smo na razinu poslovanja u kojoj ne ovisimo o razvojnim institutima po Americi već inovativne patente možemo plasirati i odavde. Također, otvorili smo i logistički centar u Singapuru zbog čega imamo mogućnost izvoza na daleka tržišta koja hrvatske tvrtke do sada nisu pokrivale. Mi smo prva hrvatska tvornica bioplastike koju smo sami razvili, a imamo i programe protiv korozije u ambalaži. Naši najveći kupci su Skandinavci te tvrtke poput Siemensa, IBM-a ili Airbusa, pri čemu njihovu ambalažu dovozimo ovdje i prerađujemo u novi proizvod – istaknuo je Mikšić i dodao da veliku pozornost u svom poslovanju pridaju zaštiti na radu te zaštiti okoliša od negativnih industrijskih utjecaja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Gradonačelnik Tomislav Rob naglasio je zadovoljstvo što je Boris Mikšić došao i investirao u Beli Manastir. – Kao zajednica smo sretni što imamo ovakve poduzetnike. Ovo je primjer uspješnog poduzetnika koji je krenuo iz garaže u SAD-u te trudom, radom i znanjem došao do sadašnjeg stanja, primjer je greenfield investicije u našu zonu, jedna od prvih, te je bitna za razvoj grada. Zapošljavanje visokoobrazovanih i ljudi koje rade u pogonima znači ostanak tih obitelji ovdje i budući razvoj grada. Grad ne može bez ovakvih poduzetnika, a gradska uprava ne vodi gospodarsku politiku nego pomaže poduzetnicima. Zato smo puno radili na privlačenju novih investicija i da poduzetnici budu zadovoljni klimom i odnosom Grada prema njima, da smo im na raspolaganju, a to ćemo činiti i ubuduće. Investicijama u zonu, novim prometnicama i uređenjem novih prostora želimo biti institucija koja će im pomagati, a na njima je da razvijaju ovako dobre priče – kazao je gradonačelnik Rob te dodao da EcoCortec izvodi 95 posto proizvodnje te nema nikakvih reklamacija i povrata, na što mogu biti ponosni.

Tekst i foto: OBŽ