6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Kontole na pojedinim granicama Slovenije, Slovačke, Češke, Italije, Austrije, Njemačke…

1 min read
U ponoć kreću kontrole na slovenskim granicama s Hrvatskom i Mađarskom, kao i talijanskim sa Slovenijom.

Uvođenja kontrola na granicama između članica EU-a nije suspenzija Šengena, rekao je u petak u Zagrebu šef diplomacije Gordan Grlić Radman nakon sastanka s češkim kolegom koji očekuje da će se stanje poboljšati kada bude prihvaćen novi pakt o migracijama i azilu.

Naime, nakon terorističkog napada ovaj tjedan u Bruxellesu i niza prijetnja u kontekstu nove eskalacije na Bliskom istoku, Slovenija u subotu u ponoć uvodi kontrole na granici s Hrvatskom, a Italija takve mjere uvodi prema Sloveniji. No, to nisu jedine ‘nove privremene granice’… Mjere se uvode ponajprije na deset dana i uključeno je devet zemalja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Šengenski sustav pod pritiskom je zbog visokih stopa ilegalne migracije. Mi smo nažalost morali uvesti kontrole prema Slovačkoj, a ona prema Mađarskoj, Austrija uvodi protiv Češke, isto vrijedi za Češku i Njemačku – kazao je češki ministar vanjskih poslova Lipavsky.

U ponoć kreću kontrole na slovenskim granicama s Hrvatskom i Mađarskom, kao i talijanskim sa Slovenijom. Ministar Grlić Radman nije izravno odgovorio razmišlja li Hrvatska o podizanju razine sigurnosti na terorističke prijetnje kao što su to učinile Slovenija i Austrija.

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)