5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Uskoro će biti uništena! U Kopačkom ritu pronađena avio-bomba!

2 min read
Jučer nađena avio-bomba, za koju je javio Centar 112 u okviru sadržaja svojih aktivnosti u zadnja 24 sata, danas bi trebala biti eventualno uništena tijekom dana, što će učiniti djelatnici protueksplozijske zaštite.

UPDATE, 20.10. u 11:09 SATI – Jučer pronađena neeksplodirana avionska bomba iz drugog svjetskog rata biti će uništena danas  u vremenu od 11,00 do 14,00 sati na području Kopačkog rita, izvješteni smo od strane MUP-a PU Osječko-baranjske, javlja ŽC 112 OBŽ.

Foto: MUP (ilustracija, fotografija nema veze s opisanim događajem)

— — — — — — — — — — — — — — — — — — —

U Kopačkom ritu nedaleko od Osijeka, na području razminiranja, a u ovom posljednje valu projekta čišćenja tog prostora od mina, pronađena je avio-bomba, javili su jutros iz Županijskog centra 112 Osječko-baranjske županije.

Avio-bomba, neslužbeno nam je rečeno, potječe iz razdoblja 2. svjetskog rata, što znači kako ondje leži već gotovo 80 godina i može biti iz različitih izvora, bilo savezničkog bombardiranja prostora Osijeka ili iz bilo koje vojne akcije koja se dogodila na tom prostoru.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pa ipak, za ovu doznajemo kako je najvjerojatnije britanska, a teži oko 125 kilograma.

Posljednja nađena avio-bomba bila je u ljeto ’22. godine, kada je vodostaj Drave od -172 centimetra otkrio bombu GP 250 lb AN-M57, gdje GP znači ‘general purpose’. Ili za ovu priliku – bomba široke primjene! Ta bomba iz Drugog svjetskog rata je, prema dostupnim informacijama na internetu, bila američke proizvodnje iz spomenutog razdoblja. Osijek je naime, podsjetimo, bio metom savezničkog bombardiranja ’44. i ’45. godine, tada ‘na krivoj strani povijesti’. Mogla je biti bačena iz aviona u kutiji, padobranom…

Jučer nađena avio-bomba, za koju je javio Centar 112 u okviru sadržaja svojih aktivnosti u zadnja 24 sata, danas bi trebala biti eventualno uništena tijekom dana, što će učiniti djelatnici protueksplozijske zaštite.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače, Osijek je bio metom savezničkog bombardiranja u 2. svjetskom ratu, a kada su stradale i brojne vodenice na Dravi. – Savezničko bombardiranje Osijeka odnosi se na niz zračnih napada savezničkih snaga na hrvatski grad Osijek tijekom 1944. i 1945. godine koji su rezultirali s 400 mrtvih i 148 ranjenih. Grad koji je dotad bio pošteđen razaranja većim je dijelom bio uništen nakon zračnih napada Saveznika. Bombardiranje je izvedeno takozvanom ”Tepih” tehnikom, koja je bila krajnje neprecizna, te je prouzročila brojne žrtve, jer su cilj i područje oko njega zasipani velikom količinom teških bombi od 200 do 500 kilograma. Nepreciznost se htjela nadopuniti velikom količinom teških bombi. Uoči bombardiranja grada, kako bi se ljudske žrtve svele na najmanju moguću mjeru, Gradsko je poglavarstvo naručilo projekte i sagradilo nekoliko betonskih javnih skloništa koje je projektirao ovlašteni osječki arhitekt Viktor Axmann – stoji zapisano, među ostalim, na Wikipediji.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)