6. prosinca 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

CO₂NTESSA će omogućiti dugoročnu konkurentnost NEXE grupe

4 min read
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je istaknuo podršku projektu CO₂NTESSA koji će omogućiti dugoročnu konkurentnost NEXE grupe, ali i pridonijeti dekarbonizaciji Hrvatske i cijele Europe.

Tvornicu cementa NEXE d.d. u Našicama (26. listopada 2023. godine) posjetio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, a članovi Uprave ove kompanije na čelu s predsjednikom Ivanom Ergovićem upoznali su ga s trenutnim aktivnostima na realizaciji projekta CO₂NTESSA i dekarbonizacije, najvećim i najvažnijim projektima energetske i zelene tranzicije poslovanja NEXE d.d..

Na sastanku su također sudjelovali predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan, član Uprave ThyssenKruppa Frank Ruoss, veleposlanik SR Njemačke u Hrvatskoj Nj.E. Christian Hellbach, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, predstavnici Njemačko-trgovinske i industrijske komore, PLINACRO-a i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba. Nakon sastanka svi sudionici su obišli pogone Tvornice cementa NEXE d.d. pri čemu je predstavljan i projekt korištenja građevinskog otpada u proizvodnji cementa.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Izuzetno smo zahvalni i ponosni što je Vlada RH prepoznala naš projekt CO₂NTESSA kao izuzetno važan projekt i uvrstila ga na listu strateških projekata Republike Hrvatske. Riječ je o rekonstrukciji proizvodnje klinkera kako bismo do 2029. godine mogli proizvesti cement s 0% emisije CO₂. Vrijednost projekta je 400 milijuna eura čime se svrstava u grupu najvećih industrijskih projekata u Hrvatskoj – rekao je predsjednik Uprave Nexe d.d. Ivan Ergović te dodao da se na sastanku razgovaralo i o zbrinjavanju građevinskog otpada u cilju zamjene sirovina.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je istaknuo podršku projektu CO₂NTESSA koji će omogućiti dugoročnu konkurentnost NEXE grupe, ali i pridonijeti dekarbonizaciji Hrvatske i cijele Europe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Oko 4% svih emisija u Europskoj uniji dolazi iz cementne industrije i ovo je pravi način da se korištenjem suvremenih tehnologija da velik doprinos dekarbonizaciji. Ovaj projekt smo u rujnu uvrstili na listu strateških projekata Republike Hrvatske zbog njegove iznimne važnosti, ali i dugoročne konkurentnosti našeg gospodarstva. Preduvjet za njegovu realizaciju bila je realizacija projekta korištenja PLINACRO-ve infrastrukture kako bi se ugljični dioksid mogao odvesti do ležišta, odnosno kako bi trajno zbrinjavanje ugljičnog dioksida u geotermalnim ležištima imalo puni smisao. Jučer je u Bruxellesu održan sastanak na kojem su sve države članice podržale da se upravo projekt trajnog zbrinjavanja ugljičnog dioksida u geotermalna ležišta uvrsti na listu zajedničkih projekata, što će biti formalno realizirano u siječnju 2024. godine, a važno je jer je preduvjet za ovu investiciju od 400 milijuna eura, te vjerujemo da će u konačnici biti financirana novcima EU i Europske investicijske banke. Ovakvi projekti imaju konkretan učinak na život svih naših ljudi. Podrška ovom projektu je jedan od jasnih pokazatelja što sve Vlada radi i kako stvara okvir za povoljnu investicijsku klimu. Mi ćemo i dalje podržavati vrhunske projekte i raditi za dobrobit hrvatskog naroda, a siguran sam da ljudi vide kakve se pozitivne stvari događaju i ovdje u Našicama i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji, gdje je u lipnju ove godine započela izgradnja američke tvrtke Jabil koja će rezultirati s 1.500 novih radnih mjesta. Ta je investicija najbolji rezultat sinergijske suradnje Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Vlade RH – rekao je Filipović.

Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan objasnio je da će CO₂ koji bude uhvaćen tijekom cementne proizvodnje biti potrebno transportirati i trajno zbrinuti, o čemu će brigu voditi Agencija kao operativno tijelo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Napravili smo studije i prijavu prema europskim institucijama zbog čega je projekt uvršten na PCI listu koja će biti temelj za njegovo buduće financiranje. Inače, Agencija već ima iskustva s utiskivanjem CO₂ u geološke formacije, a radi se o projektu kojeg je provodila INA i provodi ga i danas te smo uvjereni da tehnologiju imamo pod kontrolom. Zahvaljujući podršci Ministarstva i Vlade siguran sam da ćemo uspješno provesti i ovaj projekt NEXE grupe – istaknuo je Krpan.

– Svi shvaćamo koliko je dekarbonizacija važna, ne samo u industriji kao što je ova NEXE grupe, već i u cijelom čovječanstvu. Uvjeren sam kako ćemo zahvaljujući ovom projektu vidjeti značajne promjene u cementnoj industriji, čime ćemo doprinijeti sveobuhvatnoj promjeni čitavog ovog područja. Zato sam zahvalan da naša tvrtka ima priliku sudjelovati u ovom izazovu i na taj način dati doprinos uspjehu u poboljšanju ekoloških uvjeta ne samo u Hrvatskoj, već i Europi – zaključio je Frank Ruoss iz Grupacija ThyssenKrupp koja je razvila tehnologiju kojom će se modificirati postojeći pogon našičke tvornice.

Tekst i foto: OBŽ