14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Ugostiteljsko-turistička škola! Regionalni centar kompetentnosti!

4 min read
Ugostiteljsko-turistička škola Osijek je 20. srpnja 2018. godine imenovana regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva na vremensko razdoblje od 5 godina, a Odlukom o ponovnom imenovanju Ministarstva znanosti i obrazovanja od 20. srpnja 2023. godine ponovno je imenovana na razdoblje od pet godina.

Završna konferencija projekta KK.09.1.3.01.0020 VIRTUS – uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti, čiji je nositelj Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, održana je danas (26. listopada 2023. godine) u Hotelu Osijek. U tom sklopu upriličeno je i svečano otvorenje Akademisa, doma UTŠO u samom centru Osijeka. Partneri na projektu su Osječko-baranjska županija i Srednja strukovna škola Vinkovci, a suradnici su Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Kubo d.o.o. i Obrtnička škola Osijek. Projekt je vrijedan 24,2 milijuna kuna (3,2 milijuna eura), a u cijelosti je financiran iz europskih fondova. Osječko-baranjska županija je u projekt dodatno uložila 2,8 milijuna kuna (377.522,11 eura).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Od 2018. godine, kada je UTŠO imenovana regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, krenuli smo u veliki posao infrastrukturnih radova na našoj školi i domu Akademisu, a danas sa zadovoljstvom možemo reći da smo došli do kraja tog puta. Uspostavili smo novi objekt Akademis, poligon za provedbu nastave i vježbi gdje će naši učenici, odrasli polaznici, nastavnici i mentori brusiti svoja ugostiteljska znanja, vještine i kompetencije kao i podizati razinu kvalitete zaposlenika u sektoru turizma i ugostiteljstva. Dobili smo stvarno izniman objekt s kvalitetnom i modernom opremljenom kuhinjom, sobama za smještaj učenika, gostiju, predavača i svih koji se uključuju u sustav obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja te jedan poligon za provedbu praktične nastave iz područja posluživanja. Uz Akademis, adaptirali smo i suterenski dio UTŠO na Zelenom polju, gdje smo dobili iznimno vrijedan moderni pokazni praktikum kuharstva i slastičarstva u komu smo već održali puno radionica, ugostili renomirane kuhare i chefove iz Hrvatske i inozemstva. Adaptirali smo i prenamijenili i prostore Srednje strukovne škole Vinkovci. Cijelim projektom smo jako zadovoljni i mislimo da nam je svijetla budućnost obrazovanja mladih i odraslih te se možemo uhvatiti u koštac sa svim izazovima koje turizam i gospodarstvo stavljaju pred nas – kazao je Andrej Kristek, ravnatelj RCK UTŠO te dodao da je cilj ovog Centra osigurati samoodrživost, promovirati ugostiteljstvo i turizam, zanimanja koja nudi, privući mlade da se školuju u tom sektoru te osigurati nastavak kvalitetnog rada.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zamjenik župana Josip Miletić naglasio je ponos na projekt i rad RCK UTŠO. – Projekt, čija je ukupna vrijednost 3,5 milijuna eura, omogućit će učenicima da kvalitetno akceptiraju sve vrijednosti nastave, da imaju kvalitetne praktikume, a učiteljima omogućiti dodatno razvijanje njihovih kompetencija. Uvjeren sam da će Centar postići sve ciljeve koji su zacrtani – rekao je i zahvalio svim sudionicima projekta te Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Vladi RH na potpori projektima.

– UTŠO je jedan od najboljih u RH, i to godinama potvrđuje prvim mjestima na različitim natjecanjima te će i u ovom sektoru pokazati sve što mogu dati kao dodatnu vrijednost obrazovanju za zanimanja koja nude, a za koja nema opadanja interesa. Zapošljivost je vrlo laka, kuhari i konobari se odmah zaposle, čak se pokazuje i deficit tih zanimanja, osobito na Jadranu – istaknula je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ.

Zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković je poručila da ova konferencija nije samo kraj projekta nego zapravo jedan veliki početak. – Gradu Osijeku, kao najboljoj kontinentalnoj destinaciji urbanog turizma, ovaj projekt predstavlja dodanu vrijednost kako bi naši mladi ljudi, nastavnici i sve što pružaju našim učenicima i budućim generacijama osigurali kvalitetan program i konkurentnost na tržištu ugostiteljstva i turizma. Svaka kuna povučena iz europskih sredstva u ovom velikom projektu iskorištena je za ulaganje u obrazovanje mladih ljudi, što je i ulaganje u budućnost – zaključila je.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek je 20. srpnja 2018. godine imenovana regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva na vremensko razdoblje od 5 godina, a Odlukom o ponovnom imenovanju Ministarstva znanosti i obrazovanja od 20. srpnja 2023. godine ponovno je imenovana na razdoblje od pet godina.

Sredstva za provedbu aktivnosti projekta VIRTUS osigurana su u operativnom programu „Konkurentnost i  kohezija 2014. – 2020.”, kroz javni poziv KK.09.1.3.01 Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Projektom RCK VIRTUS adaptirani su i rekonstruirani prostori Ugostiteljsko-turističke škole Osijek na lokaciji Matije Gupca 61 (Zeleno polje), Akademis UTŠO na lokaciji Lučki prilaz 4 u centru Osijeka i Srednja strukovna škola Vinkovci. Za te prostore nabavljena je nova oprema, osigurani su novi smještajni kapaciteti za učenike (56 ležajeva), nastavnike, mentore i predavače. Stvorena su nova i bolja mjesta za učenje temeljeno na radu, boljoj povezanosti s gospodarstvenicima i poslodavcima naše regije, ali i cijele Hrvatske. Učenicima i odraslim polaznicima omogućen je jednostavniji ulazak u svijet rada.

Tekst i foto: OBŽ