25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vulin na Radio Osijeku: O požaru, tendama, terasama, parkiralištima i zgradama!

3 min read
Tko god rekonstruira objekt u višestambenu zgradu, a nema parkinga, ne može dobiti građevinsku dozvolu... - govori Vulin.

Osijek uživo naziv je emisije Radio Osijeka u kojoj svaka dva tjedna gostuju čelnici Grada Osijeka. U goste im je došao zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, a teme razgovora bile se neke od točaka s posljednje sjednice Gradskog vijeća Grada Osijeka, odluke o naknadi za nedostajuća parkirališna mjesta te pravilnik sukladno kojem će terase kafića i restorana u centru i Tvrđi morati biti ujednačene.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Spomenuta je uvodno analiza tla nakon požara plastike u Brijestu, ali je Vulin kazao da njemu nisu dostupne informacije o postupku, jer je proces preuzeo HAPIH i sve uzorke poslao u Austriju u mjerodavnu instituciju, ali da zna da se rezultati očekuju jako skoro, jer sve nas zanima hoće li biti proglašena ekološka katastrofa, da se, bez prejudiciranja, nada kako rezultati neće biti loši za sve nas, za voćare, povrćare, poljoprivrednike…, dodajući još da Grad nema nikakvih ingerencija nad dozvolama, analizi, radu tvrtke…, da su, u skladu sa svojim mogućnostima, uskočili i pomogli radnicima. Zaključno. naveo je kako su Stožeri Civilne zaštite za svoj doprinos primili samo riječi pohvale. Izrazio je još jednom žaljenje zbog ozljeda vatrogasaca, kazao i da razumije i zna za štete koje su pojedini gospodarstvenici pretrpjeli, ugostitelji i izdavači smještaja, jer bilo je otkaza dolazaka u Osijek zbog požara, kazao je Vulin za Radio Osijek i nastavio o drugoj temi, parkiranju i novim zgradama…

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Gradsko vijeće je donijelo odluku. Pojednostavljeno, do sada smo imali situaciju vrlo često da se na objektima koji su višestambeni, prilikom rekonstrukcije, a riječ je o objektu s tri ili više jedinica, ne predvidi parking. Ostane zid ili temelj stare zgrade, a nikne zgrada. Na takvoj čestici nema mjesta za parkiranje. Do sada je odluka glasila da se mora platiti 6.000 kuna za nedostajuća mjesta za parkiranje. To je bilo zanemarivo. I zato sada imamo problema. Novom odlukom smo to zabranili. Tko god rekonstruira objekt u višestambenu zgradu, a nema parkinga, ne može dobiti građevinsku dozvolu. S novim zgradama je to lakše riješeno, oni moraju graditi na svojoj čestici. Postojao je i slučaj da se od jedne stambene jedinice napravi objekt obiteljskog stanovanja, nešto kao ‘urbana vila’. Ostavili smo mogućnost za njih, ali destimuliramo to, jer je dodatna naknada 7.000 eura za parkirališno mjesto – kazao je Vulin, kazavši kako nema retroaktivne primjene, jer je to zakonski nemoguće, a da je odluka pravovremena, budući da se u Osijeku događa ‘građevinski boom’.

Taj ga ‘boom’ raduje, kao i širenje Osijeka s adekvatnom infrastrukturom, ali je red bio nužan.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Naposljetku, progovoreno je i o terasama, o potrebi i odluci da ih se vizualno ujednači. Kako u centru, tako u Tvrđi… Raduje Grad Osijek rast i širenje, ali potrebno je voditi računa i o ovom segmentu. Tri su zone, od Tvrđe i strogog centra, što je ‘nulta zona’. U toj zoni su stroga pravila i terase mogu imati stolove, stolice, suncobrane, tende, ali tende ne mogu biti postavljene na više od ‘dvije noge’, ne mogu postati ‘zimske terase’. Kaže Vulin kako je nakon tende dolazila plastika pa grijalica pa… A sada je tome kraj. Retroaktivno se opet zakonski ne može učiniti ništa, ali se podvlači crta za sve buduće. Rušenja i uklanjanja neće biti. Također, nema više zakupljivanja parkirališnih mjesta radi terasa. A za ‘nultu zonu’ je propisana krem boja suncobrana ili tendi, a stolovi i stolice crni. Bilo je, govori Vulin, prigovora da se spriječava kreativnost, ali se zapravo, dodaje, želi spriječiti ‘vašar’. Rok za prilagodbu je 6 mjeseci.

‘Prva zona’ je širi centar grada, od Drave do pruge, od Dubrovačke do Trpimirove, s malo blažim pravilima, dvije boje, krem i crna. Uključuje i Trg bana Jelačića u Donjem gradu. ‘Druga zona’ je sve ostalo. I napokon, Kopika je imala ‘ugostiteljski boom’, ali je ostala u ‘drugoj zoni’, jer Grad će ondje još imati investicije, a s kojima će rasti i zahtjevi. Što se kazni tiče, one su utjelovljene u raskidu ugovora ukoliko netko odredbe ne poštuje.

Foto: Grad Osijek (arhiva, ilustracija)